Vannastavne aktivnosti

Veslanje

Tokom školovanja, u I u II razredu, učenici imaju veslanje u okviru praktične nastave. Kasnije neki od njih nastavljaju da se bave veslanjem kao vannastavnom aktivnošću.

U Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru, 20.12.2005.god., osnovan je prvi veslački klub u Crnoj Gori pod nazivom „Pomorac“.

Učešće u projektima

U toku školske 2007/2008 godine učenici naše škole su prvi put uzeli učešća u radu na projektu koji tretira probleme lokalne ali i šire društvene  zajednice. Bilo je to u okviru svjetski poznatog projekta za mlade “Građanin”. Na nivou Crne Gore ovoga puta su bile obuhvaćene srednje stručne škole, ali samo učenici prvih razreda. Odjeljenje Ia nautičkog smjera, uspješno je prošlo sve korake predviđene programom, od identifikacije mogućih problema zajednice, preko odabira problema, predlaganja mjere javne politike i sl., pa sve do izrade odjeljenjskog portfolia i njegove prezentacije. U radu su pokazali kreativnost i strpljenje, ali i ostvarili dobru komunikaciju sa predstavnicima lokalnih elektronskih i štampanih medija, te nevladinim organizacijama i opštinskim službama zaduženim za pojedine oblasti u kreiranju javne politike. Sve to uliva nadu da će i dalje naša škola ostati u toku sa društvenim promjenama i zahtjevima modernog življenja, u skladu sa kojim pojedinac mora da se razvija kao svjestan i odgovoran građanin.

Državno takmičenje srednjoškolaca u projektu „Mi narod – projekat građanin“ organizovali su Centar za stručno obrazovanje, Civitas Montenegro i ambasada SAD. Iako smo učestvovali pprvi put u ovakvom projektu, naš portfolio je bio zapažen i pohvaljen od strane sudija.

vannastavne-akt