Regate

Veslačke regate na kojima smo bili domaćini:

 

veslaci3

Prva veslačka regata – Kotor 11.02.2006. godine

Prva međunarodna veslačka regata kutera održana je u Kotoru 10.februara 2006.godine u akvatorijumu kotorskog zaliva. Učestvovalo je 12 ekipa sa 180 takmičara iz četiri države. Pored domaćina Crne Gore, bile su tu ekipe iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pripreme za realizaciju ovako složene i obimne sportske manifestacije su tražile angažovanje mnogih struktura, kako onih iz škole, tako i gradskih i republičkih, mnogih sponzora i na kraju Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore. U cilju promocije veslačkog sporta, grada Kotora i Srednje pomorske škole, animirani su elektronski i štampani mediji, kako lokalni, tako i oni na republičkom nivou.

Nakon svečanog otvaranje regate koje je , uz prigodan program i defile svih učesnika, organizovano na Trgu od oružja, takmičenje je otpočelo, uz ranije izvršeno žrijebanje parova i precizirane propozicije. Vrijeme za održavanje regate je bilo relativno povoljno, a takmičare je uporno pratila i ometala dosta jaka bura. Bio je to hladan, oblačan februarski dan.

Nakon eliminacionih takmičenja, u ranim popodnevnim časovima, uz podršku građana Kotora sa kotorske rive, u finalu su se sastali ekipa domaćina Srednje pomorske škole i Pomorskog tehničkog instituta „Sebastiano Venier“ iz Venecije.

U veoma neizvjesnoj i napetoj trci ekipa domaćina je pobijedila i donijela gradu Kotoru prvi pobjednički pehar „kod kuće“. Podjela medalja i pehara je organizovana na predivnom brodu „Vodena kočija“ u vrijeme plovidbe Bokokotorskim zalivom.

Utisci svih takmičara su bili predivni, uslijedili su pozivi na sve regate koje se organizuju na Jadranu i Dunavu.

Plasman ekipa na I Veslačkoj regati Kotor 2006.godine:

  1. Srednja pomorska škola Kotor
  2. Pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“ Venacija
  3. Fakultet za pomorstvo Rijeka

Druga veslačka regata – Kotor 10.02.2007. godine

Na drugoj Veslačkoj regata kutera učestvovalo je 14 ekipa iz 5 država. Svi naši dragi prijatelji, na čijim smo regatama nastupali u proteklih godinu dana, došli su u Kotor, na regatu koja je sa pravom ponijela epitet najjače i najbolje organizovane regate na Jadranu.

Regatno polje u Kotorskom zalivu, uz samu kotorsku rivu, bilo je idealno za posmatranje i navijanje . Takmičenje je cijeli dan pratila dosadna i uporna kiša, ali to nije smetalo da ekipe veslača pruže svoj maksimum i oduševe mnogobrojnu publiku.

U polufinalnim mečevima su se sastali fakulteti Rijeka i Portorož, a u drugom polufinalu ekipa domaćina i ekipa Srednje pomorske škole iz Malog Lošinja.U finale su se plasirale ekipe Fakulteta za pomorstvo iz Portoroža i ekipa domaćina Srednje pomorske škole iz Kotora. Trka je do polovine bila izjednačena, da bi, bodrena od strane svojih brojnih navijača, ekipa domaćina poslije dobrog okreta stekla prednost, koju je do kraja zadržala…

Novi pobjednik je – stari pobjednik, ekipa Srednje pomorske škole iz Kotora.

U borbi za treće mjesto, ekipa Fakulteta za pomorstvo iz Portoroža je bila bolja od Srednje pomorske škole iz Malog Lošinja.

Plasman ekipa na II Veslačkoj regati Kotor 2007.godine:

  1. Srednja pomorska škola Kotor
  2. Fakultet za pomorstvo Rijeka
  3. Fakultet za pomorstvo Portorož

Treća veslačka regata – Kotor 09.02.2008. godine

Veslanje , pored edukativne crte u sklopu nastavnog programa škole, postalo je popularno u mlađim razredima naše škole, tako da je, po prvi put, naša škola nastupila sa dvije ekipe.

Takmičenje je održano uz učešće četrnaest ekipa, a ekipe su došle iz Italije , Slovenije, Hrvatske i Srbije. Motiv da se po treći put uzastopno osvoji pobjednički pehar, bio je jak, a ozbiljan pretendent za pobjednika su bile sve tri ekipe iz Kotora. Eliminacione trke su protekle bez iznenađenja, očekivani favoriti su se našli među osam ekipa, a ekipa domaćina ostvarila je, do tada najbolje vrijeme: 4 minuta 34,36 sekundi.

Prvo polufinale je bilo uzbudljivo, ali ipak je bilo izvjesno da je prva ekipa domaćina bolja od Pomorskog fakulteta iz Splita. U drugom polufinalu su se sastali druga ekipa domaćina i ekipa Pomorskog fakulteta iz Kotora. Stariji i iskusniji veslači fakulteta iz Kotora su se plasirali u finale.

Finale je bilo protkano emocijama, u oba finalna kutera su sjedjeli naš učenici, sadašnji i oni koji su našu školu završili u protekle tri godine! Neizvjesnost oko pobjednika je trajala do samog finiša, više od dvije trećine trke posade su bile izjednačene, da bi u samom finišu, poneseni navijanjem i željom, Prva ekipa Srednje pomorske škole iz Kotora osvojila po treći put pobjednički pehar.

U borbi za treće mjesto sastali su se mladi „kitovi“ – II ekipa domaćina i favorizovana, iskusnija i starija ekipa Pomorskog fakulteta iz Splita. U trci, od samog početka, postojala je samo jedna ekipa, mladi momci iz Kotora su naprosto zbrisali svoje starije kolege i sa više od jedanaest sekundi prednosti izborili trenutak da se popnu na pobjedničko postolje i osvoje treće mjesto.

Plasman ekipa na III Veslačkoj regati Kotor 2008.godine:

  1. Srednja pomorska škola Kotor – I ekipa
  2. Fakultet za pomorstvo Kotor
  3. Srednja pomorska škola Kotor – II ekipa