Regate

veslaci

Istorija regate:

2008 Kotor
– februar,2008
Bakar – 2008„Mira i prijateljstva“ – Beograd – april.2008Venecija – mart 2008.
2007

Kotor – februar.2007

Portorož – novembar 2007

Bakru – maj 2007.

„Mira i prijateljstva“ – Beograd – maj 2007

Venecija – mart 2007

2006

Kotor – februar.2006

Portorož – novembar. 2006

Bakar – maj.2006

„Mira i prijateljstva“ – Beograd – maj.2006

Venecija – mart 2006

2005 Portorož – novembar 2005

Veslačke regate na kojima smo bili domaćini:

veslaci3

Prva veslačka regata – Kotor 11.02.2006. godine

Prva međunarodna veslačka regata kutera održana je u Kotoru 10.februara 2006.godine u akvatorijumu kotorskog zaliva. Učestvovalo je 12 ekipa sa 180 takmičara iz četiri države. Pored domaćina Crne Gore, bile su tu ekipe iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pripreme za realizaciju ovako složene i obimne sportske manifestacije su tražile angažovanje mnogih struktura, kako onih iz škole, tako i gradskih i republičkih, mnogih sponzora i na kraju Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore. U cilju promocije veslačkog sporta, grada Kotora i Srednje pomorske škole, animirani su elektronski i štampani mediji, kako lokalni, tako i oni na republičkom nivou.

Nakon svečanog otvaranje regate koje je , uz prigodan program i defile svih učesnika, organizovano na Trgu od oružja, takmičenje je otpočelo, uz ranije izvršeno žrijebanje parova i precizirane propozicije. Vrijeme za održavanje regate je bilo relativno povoljno, a takmičare je uporno pratila i ometala dosta jaka bura. Bio je to hladan, oblačan februarski dan.

Nakon eliminacionih takmičenja, u ranim popodnevnim časovima, uz podršku građana Kotora sa kotorske rive, u finalu su se sastali ekipa domaćina Srednje pomorske škole i Pomorskog tehničkog instituta „Sebastiano Venier“ iz Venecije.

U veoma neizvjesnoj i napetoj trci ekipa domaćina je pobijedila i donijela gradu Kotoru prvi pobjednički pehar „kod kuće“. Podjela medalja i pehara je organizovana na predivnom brodu „Vodena kočija“ u vrijeme plovidbe Bokokotorskim zalivom.

Utisci svih takmičara su bili predivni, uslijedili su pozivi na sve regate koje se organizuju na Jadranu i Dunavu.

Plasman ekipa na I Veslačkoj regati Kotor 2006.godine:

 1. Srednja pomorska škola Kotor
 2. Pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“ Venacija
 3. Fakultet za pomorstvo Rijeka

Druga veslačka regata – Kotor 10.02.2007. godine

Na drugoj Veslačkoj regata kutera učestvovalo je 14 ekipa iz 5 država. Svi naši dragi prijatelji, na čijim smo regatama nastupali u proteklih godinu dana, došli su u Kotor, na regatu koja je sa pravom ponijela epitet najjače i najbolje organizovane regate na Jadranu.

Regatno polje u Kotorskom zalivu, uz samu kotorsku rivu, bilo je idealno za posmatranje i navijanje . Takmičenje je cijeli dan pratila dosadna i uporna kiša, ali to nije smetalo da ekipe veslača pruže svoj maksimum i oduševe mnogobrojnu publiku.

U polufinalnim mečevima su se sastali fakulteti Rijeka i Portorož, a u drugom polufinalu ekipa domaćina i ekipa Srednje pomorske škole iz Malog Lošinja.U finale su se plasirale ekipe Fakulteta za pomorstvo iz Portoroža i ekipa domaćina Srednje pomorske škole iz Kotora. Trka je do polovine bila izjednačena, da bi, bodrena od strane svojih brojnih navijača, ekipa domaćina poslije dobrog okreta stekla prednost, koju je do kraja zadržala…

Novi pobjednik je – stari pobjednik, ekipa Srednje pomorske škole iz Kotora.

U borbi za treće mjesto, ekipa Fakulteta za pomorstvo iz Portoroža je bila bolja od Srednje pomorske škole iz Malog Lošinja.

Plasman ekipa na II Veslačkoj regati Kotor 2007.godine:

 1. Srednja pomorska škola Kotor
 2. Fakultet za pomorstvo Rijeka
 3. Fakultet za pomorstvo Portorož

Treća veslačka regata – Kotor 09.02.2008. godine

Veslanje , pored edukativne crte u sklopu nastavnog programa škole, postalo je popularno u mlađim razredima naše škole, tako da je, po prvi put, naša škola nastupila sa dvije ekipe.

Takmičenje je održano uz učešće četrnaest ekipa, a ekipe su došle iz Italije , Slovenije, Hrvatske i Srbije. Motiv da se po treći put uzastopno osvoji pobjednički pehar, bio je jak, a ozbiljan pretendent za pobjednika su bile sve tri ekipe iz Kotora. Eliminacione trke su protekle bez iznenađenja, očekivani favoriti su se našli među osam ekipa, a ekipa domaćina ostvarila je, do tada najbolje vrijeme: 4 minuta 34,36 sekundi.

Prvo polufinale je bilo uzbudljivo, ali ipak je bilo izvjesno da je prva ekipa domaćina bolja od Pomorskog fakulteta iz Splita. U drugom polufinalu su se sastali druga ekipa domaćina i ekipa Pomorskog fakulteta iz Kotora. Stariji i iskusniji veslači fakulteta iz Kotora su se plasirali u finale.

Finale je bilo protkano emocijama, u oba finalna kutera su sjedjeli naš učenici, sadašnji i oni koji su našu školu završili u protekle tri godine! Neizvjesnost oko pobjednika je trajala do samog finiša, više od dvije trećine trke posade su bile izjednačene, da bi u samom finišu, poneseni navijanjem i željom, Prva ekipa Srednje pomorske škole iz Kotora osvojila po treći put pobjednički pehar.

U borbi za treće mjesto sastali su se mladi „kitovi“ – II ekipa domaćina i favorizovana, iskusnija i starija ekipa Pomorskog fakulteta iz Splita. U trci, od samog početka, postojala je samo jedna ekipa, mladi momci iz Kotora su naprosto zbrisali svoje starije kolege i sa više od jedanaest sekundi prednosti izborili trenutak da se popnu na pobjedničko postolje i osvoje treće mjesto.

Plasman ekipa na III Veslačkoj regati Kotor 2008.godine:

 1. Srednja pomorska škola Kotor – I ekipa
 2. Fakultet za pomorstvo Kotor
 3. Srednja pomorska škola Kotor – II ekipa

Veslačke regate na kojima smo bili gosti:

Veslačka regata u Veneciji , 18.mart 2008. godine

Poslije treće uzastopno osvojene regate u Kotoru, uz učešće dvije ekipe naše škole, na put u Veneciju se krenulo sa namjerom da uzmemo prva dva mjesta. Šampioni više nisu bili skromni jer su bili spremni i otvoreno su najavljivali svoje namjere. Što je zacrtano – to je ostvareno.naše dvije ekipe su se sastale u finalu ! Naša druga ekipa sastavljena od učenika II i III razreda „pokazala je zube“ i „zabrinula“ veslače prve ekipe. Cijela istočna i zapadna obala Jadrana nam je gledala u leđa!

Plasman na veslačkoj regati u Veneciji 2006. godine

 1. Srednja pomorska škola Kotor – I ekipa
 2. Srednja pomorska škola Kotor – II ekipa
 3. Srednja pomorska škola Bakar

Treća veslačka regata „Mira i prijateljstva“, 18.april 2008. Beograd

Odlazak u Beograd na III regatu „Mira i prijateljstva“, ulio je nekakvu zebnju u redove naše najjače ekipe. Svima je bilo jasno da će ekipa Fakulteta za pomorstvo iz Kotora, koju sačinjavaju naši bivši učenici i veslači, biti naš najjači protivnik, bez potcjenjivanja drugih. Prognoze su se ostvarile, „uspavani“ favoriti nisu se popeli na pobjedničko postolje, u polufinalu ih je izbacila naša „druga“ ekipa, koja je morala u finalu pružiti ruku boljoj ekipi Pomorskog fakulteta iz našeg grada. Za budućnost ne moramo brinuti!

Plasman na veslačkoj regati Mira i prijateljstva“:

 1. Fakultet za pomorstvo Kotor
 2. Srednja pomorska škola Kotor – II ekipa
 3. Srednja pomorska škola Kotor – I ekipa

Veslačka regata u Veneciji, 18.mart 2007. godine

Naše drugo učešće na regati u Veneciji nije donijelo očekivani rezultat.Put do finala je bio težak, a u finalu domaćin je bio uspješniji.Pružena je ruka pobjedniku, uz obećanje – dogodine će pobjednički pehar opet biti naš !

Plasman na veslačkoj regati u Veneciji 2007. godine:

 1. Pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“ Venecija
 2. Srednja pomorska škola Kotor
 3. Srednja pomorska škola Bakar

Druga veslačka regata „Mira i prijateljstva“, 06.maj 2007. Beograd

Veslačka regata u Beogradu je organizovana na Adi Ciganliji, na stazi na kojoj se realizuju svjetska i evropska prvenstva u sportskom veslanju, veslalo se prema pravilima Međunarodne veslačke organizacije, istovremeno su veslale četiri ekipe, a sudile su sudije iz Veslačkog saveza Srbije.Mala opuštenost i nezgodan raspored čamaca, učinili su da naša ekipa nije odbranila titulu sa prethodne regate. Treće mjesto, uz sve prethodne rezultate , smatralo se neuspjehom i motivacija da se pobjedi na narednoj regati u Bakru, narasla je do euforije.

Plasman na veslačkoj regati u Beogradu 2007. godine:

 1. Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju
 2. Fakultet za pomorstvo Rijeka
 3. Srednja pomorska škola Kotor

Veslačka regata u Bakru, maj 2007.

Izuzetno kvalitetno organizovano takmičenje u Bakru , spoznaja da još nismo osvojili ovu regatu, kao i inat zbog „lošeg“ rezultata u Beogradu, kod naših veslača stvorio je pozitivni naboj koji je eksplodirao u superfinalu ove regate. Nakon osvojenog prvog mjesta među srednjim školama, naša ekipa je u superfinalu pobjedila pomorski fakultet iz Rijeke i po prvi put iz Bakra se vratila sa pobjedničkim peharom.

Plasman na veslačkoj regati u Bakru 2007. godine:

 1. Srednja pomorska škola Kotor
 2. Fakultet za pomorstvo Rijeka
 3. Srednja pomorska škola Portorož

Veslačka regata u Portorožu,novembar 2007. godine

Naša želja da u jednoj sezoni osvojimo prva mjesta na svim regatama, sputana je već na prvoj regati – u Portorožu. Razloge možemo tražiti u relativno kasnom početku treninga, kao i u veoma dobroj pripremljenosti ostalih ekipa. U tom trenutku, jednostavno, nije se moglo više, a treće mjesto je još više podstaklo naše momke da se konačno „osvoji“ Portorož.

Plasman na veslačkoj regati u Portorožu 2007. godine

 1. Fakultet za pomorstvo Rijeka
 2. Fakultet za pomorstvo Portorož
 3. Srednja pomorska škola Kotor

Veslačka regata u Veneciji, 18.mart 2006. godine

Poslije veoma uspješno organizovane prve regate u Kotoru i osvojenog prvog mjesta, ekipa Srednje pomorske škole je pozvana u Veneciju. Naša ekipa je sa puno optimizma i jasnom namjerom da osvoji prvo mjesto otputovala u Veneciju. Specifičnost ove regate se ogleda u tome da pravo učešća u regati imaju samo srednje škole, kuteri su sa deset veslača, a organizator je pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“. Takmičenje je održano u akvatorijumu u kojem se istovremeno organizuje i sajam nautike, što je članovima naše veslačke ekipe dalo mogućnost da razgledaju najsavremenije jedrilice, čamce i brodove. Ponesena elanom i velikim uspjehom sa Prve veslačke regate u Kotoru, naša ekipa je ostvarila odličan plasman. Kockice su se složile, sav trud koji je uložen u pripremu, treninge, sve kapljice znoja, žuljevi… dali su rezultat – Venecija je osvojena! U finalu na koljena je bačen domaćin, što je kod naših veslača izazvalo oduševljenje, a kod domaćina, nakon drugog uzastopno izgubljenog finala, smjenu trenera.

Plasman na veslačkoj regati u Veneciji 2006. godine:

 1. Srednja pomorska škola Kotor
 2. Pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“ Venecija
 3. Srednja pomorska škola Portorož

Prva veslačka regata „Mira i prijateljstva“, 05.maj 2006. Beograd

Izuzetno dobro organizovana regata u Kotoru i rijetko viđen domaćinski odnos prema ekipama koje su došle u naš grad, uvrstile su našu ekipu u kalendar učešća na svim regatama koje se organizuju u bližem okruženju. Tako je bilo i sa regatom „Mira i prijateljstva“ koja se po prvi put organizuje u Beogradu.

Domaćin, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju je takmičenje, zbog visokog vodostaja Save, organizovao na Dunavu. Start je bio leteći, prvi dio regate veslači su veslali uzvodno, drugi nizvodno, a finale i ukupnog pobjednika su odlučivale desetinke sekunde, tj. centimetri. Titulu najbolje ekipe i pobjednika I veslačke regate „Mira i prijateljstva“ ponijela je naša ekipa.

Plasman na veslačkoj regati u Beogradu 2006. godine

 1. Srednja pomorska škola Kotor
 2. Pomorski tehnički institut „Sebastiano Venier“ Venecija
 3. Srednja pomorska škola Portorož

Veslačka regata u Bakru, maj 2006.

Prvo učešće na regati u Bakru bilo je izazov po mnogo čemu.Veslalo se u velikim čamcima za spasavanje koji su bili teški preko 2,5 tone sa 12 veslača, odvojeno su veslali fakulteti i srednje pomorske škole, na kraju takmičenja veslalo se superfinale. Domaćin je sa posebnom pažnjom ugostio našu ekipu i još jednom se pokazalo da se trud dobrog domaćina višestruko vraća. Takmičarski uspjeh i novostečena iskustva su bili veliki, a započelo je jedno lijepo druženje i saradnja sa istorodnom školom.

Plasman na veslačkoj regati u Bakru 2006. godine

 1. Pomorski fakultet Rijeka
 2. Fakultet za pomorstvo Portorož
 3. Srednja pomorska škola Kotor

Veslačka regata u Portorožu, novembar 2006. godine

Drugo učešće naše ekipe na regati u Portorožu donijelo je veoma dobar plasman, nova poznanstva i prijateljstva.Ekipa je zauzela treće mjesto, a uz malo više sreće kod izvlačenja parova , mogli smo i do samog vrha.

Plasman na veslačkoj regati u Portorožu 2006. godine

 1. Pomorski fakultet Rijeka
 2. Fakultet za pomorstvo Portorož
 3. Srednja pomorska škola Kotor

Veslačka regata u Portorožu, novembar 2005. godine

Prva veslačka regata na kojoj je ekipa Srednje pomorske škole uzela učešće bila je regata u Portorožu održana u novembru 2004. godine. Ekipu su sačinjavali uglavnom učenici trećeg i četvrtog razreda, a treće osvojeno mjesto je ,tada , smatrano velikim uspjehom, imajući u vidu neiskustvo i relativno kratko vrijeme za pripremu ekipe. Ovim pojavljivanjem na regati na kojoj su uzele učešće srednje pomorske škole i fakulteti sa područja Jadrana, na neki način je „kupljena“ ulaznica za učešće na ostalim regatama i, što je najvažnije, Kotor je odlučio da bude domaćin veslačkoj regati u februaru naredne godine. Ulaskom u kalendar veslačkih regata, naša škola je bila predstavljena svim srodnim institucijama u bližem okruženju, stvorena je pretposta-vka za uspostavljanje saradnje, razmjenu iskustava, kao i promocija grada Kotora, države Crne Gore.

Plasman na veslačkoj regati u Portorožu 2005. godine:

 1. Pomorski fakultet Rijeka
 2. Fakultet za pomorstvo Portorož
 3. Srednja pomorska škola Kotor

Štampa:

domaca-stampa
stampa-bg-2006

Blic Politika Vecernje-novosti

* kliknite na članak za veću fotografiju