Prvo školsko takmičenje iz oblasti Mašinstva

Aktiv brodomašinske grupe predmeta organizovao je Prvo školsko takmičenje iz oblasti Mašinstva. Takmičenje se sastojalo iz Tehničkog crtanja – izrade radioničkog crteža predmeta i Radioničke prakse – izrade predmeta na osnovu izrađenog radioničkog crteža upotrebom ručnog alata i odgovarajućih mašina i uređaja.

Na takmičenju su učestvovali učenici drugog razreda brodomašinskog smjera i to:

Aleksa Konjević
Andrija Perović
Boris Krivokapić
Darko Vušović
Branko Ivanović
Luka Mihajlović
David Popović
Petar Ivanović
Đorđe Zonjić
Stefan Katurić
Marcus Dolinac
Željko Perišić
Matija Vuković

U organizaciji takmičenja učestvovali su nastavnici: Vasilije Đurović, Risto Miranović, Marjan Brčić i Ivan Perčin uz podršku školskog domara Josipa Semerada.

Prvog dana takmičenja, 14.04.2018. godine, učenici su pokazali svoja znanja i vještine u oblasti tehničkog crtanja. Zadatak je bio izrada radioničkog crteža postolja u zadatim dimenzijama uz poštovanje svih pravila i standarda u ovoj oblasti. Za ovaj zadatak, takmičari su imali 2 časa da završe svoj tehnički crtež.

Drugi dan takmičenja organizovan je za 21.04.2018. godine sa početkom u 10:00 časova. Svih 13 takmičara je pristupilo izradi postolja na osnovu podataka iz radioničkog crteža. Izrada postolja se sastojala od ručne obrade materijala rezanjem, obrade turpijom, brušenja, izrade zaobljenja zadatog poluprečnika prema crtežu, obilježavanju rupa, bušenju stonom bušilicom i izrade unutrašnjeg navoja ureznicom. Nakon ovog dijela takmičenja, učenici su imali kraći odmor i pripremu za obradu materijala zavarivanjem. Zadatak je bio da se dva komada zavare upotrebom REL aparata. Svaki učenik je prije početka obrade zavarivanjem bio upoznat sa opasnostima pri REL zavarivanju kao i sa obavezom upotrebe ličnih zaštitnih sredstava.

skolsko takmicenje, masinstvo, april, 2018 (1)

Picture 1 of 42

Kada su pripremili radni prostor i obradak za zavarivanje, učenici su pristupili ovom dijelu takmičenja. Učenici su jedan po jedan zajedno sa nastavnikom ulazili u radionički prostor gdje se izvodi zavarivanje. Nakon izvršenog procesa zavarivanja, svaki učenik je svoj rad označio svojim imenom i ostavio nastavnicima na pregled.

Ovaj dio takmičenja je trajao do 15:30 časova nakon čega su se nastavnici i učenici okupili i otišli na plažu, da takmičarski dio dana upotpune druženjem. Zahvaljujemo tivatskoj kompaniji koja posluje restoranom GRILL SPEZZA budući da je svim učesnicima Prvog školskog takmičenja iz oblasti Mašinstva obezbjedila hranu i piće.

Druženje je trajalo do večernjih sati kada su nastavnici učenike vratili njihovim kućama.

Nakon pregleda crteža i mjerenja modela koje su učenici izradili, žiri u sastavu: Risto Miranović (predsjednik), Marjan Brčić (član) i Ivan Perčin (član) donio je jednoglasnu odluku da je:

–       Prvo mjesto osvojio učenik Matija Vuković (2.a)

–       Drugo mjesto osvojio Andrija Perović (2.b)

–       Treće mjesto su podijelila dva učenika: Aleksa Konjević (2.a) i Boris Krivokapić (2.a)

Ovo takmičenje je dokaz želje učenika brodomašinskog odsjeka Srednje pomorske škole da svoja znanja, vještine i kompetencije pokažu i van nastave, da nije jedini cilj sticanja znanja i vještina samo „petica“ već i sticanje povjerenja nastavnika u učenike i obrnuto, bez obzira na ocjenu koja se upisuje u „dnevnik“.

Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo što su imali priliku da se sa nastavnicima druže. Nastavnici nisu krili zadovoljstvo što imaju zadatak i čast da obrazuju i vaspitavaju mlade čije će kompetencije biti najbolja promocija vještina koja čine budućnost svjetskog pomorstva.

Za izvještaj sa Prvog školskog takmičenja zahvaljujemo profesoru Marjanu Brčiću.