Obavještenja

Upis vanrednih učenika 2, 3. i 4. razreda za školsku 2018/19

Objavljeno 26.9.2018. u kategoriji Vanredna nastava

Upis vanrednih učenika 2, 3. i 4. razreda za školsku 2018/19 godinu održaće se svakog radnog dana od 1.10.2018. godine do 31.10.2018. godine od 8 do 13 časova kod sekretara škole.

Prilikom upisa učenik treba da priloži:

  1. svjedočanstvo srednje škole koju su završili ili je još redovno pohađaju ukoliko namjeravaju da polažu diferencijalne ispite ili
  2. svjedočanstvo prethodnog razreda Srednje pomorske škole ako su izgubili status redovnog učenika.

Upis u razred je obavezno, i upiusnina je 10€. 

Sve potrebne informacije za januarski ispitni rok učenici će dobiti prilikom upisa.

Ispratili smo Otvorene dane nauke

Objavljeno 12.10.2018. u kategoriji Dešavanja

Učenici trećih razreda naše Škole posjetili su juče (11. X 2018) tradicionalni program Fabrika znanja na Univerzitetu Donja Gorica. Fabrika znanja dio je festivala Otvoreni dani nauke, a Festival je i ove godine nudio upoznavanje sa svjetskim trendovima u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Različite programe Otvorenih dana nauke, pored naše Škole, ispratile su i srednje škole iz Podgorice, Bijelog Polja i Tivta. Teme koje su učenici slušali na predavanjima su:  Smart(si)TI, Saznajmo šta je to zračenje, Kako da prodam? Inženjer u ulozi prodavca. Mixed Reality (VR, AR, MR), Moja prva C# aplikacija, Mali snovi – Veliki biznisi.

Profesori su prisustvovali predavanju na temu: Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem IKT, kriminologa Biljane Kikić Grujić.

Za učenike je, poslije završenih predavanja, organizovan kviz na kome je naš učenik Nebojša Balić osvojio treće mjesto!

Učenike su pratili profesori: Jelena Lesjak, Nataša Stojanović i Vasilija Vujković. (više…)

Posljedice upotrebe nuklearnog naoružanja

Objavljeno 9.10.2018. u kategoriji Dešavanja

Jedanaest učenika naše Škole ispratilo je u četvrtak (4. X) javni događaj za mlade na temu „Posljedice upotrebe nuklearnog naoružanja“. Budući da smo prepoznali značaj teme, odgovorili smo na inicijativu opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i Kancelarije za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja

Ovaj događaj je dio projekta “Global Voyage for Nuclear-Free World“,projekta kojeg sprovodi međunarodna nevladina organizacija “Peace Boat“. Učenici su bili u prilici da se upoznaju sa misijom ove međunarodne organizacije čije je sjedište u Tokiju, čuli su da oni već više od trideset godina organizuju edukativne programe na prekookeanskom brodu, organizuju svjetska i regionalna putovanja u cilju promocije mira, održivosti i ljudskih prava, te da su aktivno angažovani na širenju svijesti o posljedicama upotrebe nuklearnog naoružanja i član su međunarodne kampanje za eliminaciju oružja ICAN, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017. godine.

Učenici su saznali od gđe Teraki da je od 2008. godine Brod mira pozvao i hibakuše (preživjele atomskih bombardovanja Hirošime i Nagasakija) da se pridruže njihovim globalnim putovanjima i da ispričaju svoja svjedočanstva o užasnim posljedicama atomskog bombardovanja koje se dogodilo u njihovoj zemlji.
Na kraju Drugog svjetskog rata 1945. godine nuklearno naoružanje je po prvi i posljednji put upotrebljeno u Japanu.

Bačene su dvije različite vrste atomskih bombi: jedna 6. avgusta na Hirošimu, druga 9. avgusta na Nagasaki. Te bombe su trenutno ubile 100 hiljada ljudi, a ukupno je do kraja te iste godine stradalo 210 hiljada ljudi.
Gđa Teraki je istakla da se smatra da je nekih 300 hiljada ljudi umrlo do današnjih dana od posljedica izloženosti radijaciji – mladima je skrenuta pažnja kako je nuklearno naoružanje zaista oružje masovnog uništenja. (više…)

Evropski dan jezika

Objavljeno 2.10.2018. u kategorijama Dešavanja, Nastava i Učenički radovi

Profesorica Maja Mršulja ponudila je svoje učenike da osmisle plakate i urade power point prezentacije na zadate teme i na taj način obilježe Evropski dan jezika. Od tema koje su predložene na nacionalnom nivou, profesorica je, u dogovoru sa učenicima, odabrala sljedeće: Obrazovanje za mir, Obrazovanje za održivi razvoj i Eko-škole.

Učenici 1.b odjeljenja, Miloš i Vasilije Radanović, uradili su plakat na temu „Sea pollution“ i istakli značaj zaštite mora od zagađenja. Učenici istog odjeljenja, Danilo Vuković i Milorad Popović, napravili su plakat na temu „Eco schools“ i predstavili odjeljenju ideju i značaj eko škola.

Učenici odjeljenja IIIa, Petar Kapetanović i Ivo Čavor, uradili su plakat na temu „Obrazovanje za mir“ i kao budući pomorci istakli značaj tolerancije i poštovanje prema drugima i svijetu u kojem živimo, kao i poštovanje različitosti. Učenica istog odjeljenja, Željana Nikić, uradila je PPT prezentaciju na temu „Obrazovanje za održivi razvoj“, u kojoj se osvrnula na problem zagađenja mora različitim vrstama otpada.

Na sljedećem linku možete pogledati prezentaciju: Day at sea

(više…)

Obilježili smo Evropski dan jezika

Objavljeno 26.9.2018. u kategorijama Dešavanja i Nastava

Budući da se Evropski dan jezika obilježava 26. septembra, profesorica Sanja Avramović ponudila je svoje učenike da osmisle radionicu kojom bi skrenuli pažnju na značaj govorenja više jezika, na bogatstvo i prednosti koje pojedinac ima kada zna i koristi nekoliko jezika.

Prijedlog koji se dopao većini učenika bio je radionica na temu: „Višejezička učionica“. Radionica je održana u okviru redovnog časa, a „gosti“ časa bili su učenici iz različitih odjeljenja kojima crnogorski jezik nije maternji. Intervjue sa gostima – učenicima vodila je Željka Drinčić, takođe učenica naše Škole, odjeljenje IV1. Između ostalog, razgovarali su o tome kako su se snašli u stranoj zemlji, koliko im je vremena trebalo da nauče naš jezik, šta im se sviđa u našoj kulturi, po čemu smo slični, u čemu se razlikujemo…

U nastavku možete pročitati djelove intervjua…

Danilo John Clements – speaks English and Montenegrin (class 3a, Marine Engineering department)

Born in England, lived there until the age of 6. Started attending primary school in Kotor, couldn’t say a word of Montenegrin. It took him three months to start speaking to his classmates.

What does he like about Montenegro? – Girls! He says that girls in Montenegro are much prettier than girls in Britain and that’s why he’s happy to speak our language, even though he finds our grammar difficult.

He also likes food and beaches of Montenegro but still doesn’t like our coffee.

Sergey Gorbatov – speaks Russian, Serbian and English (class IVb, Nautical dept.) (više…)

Međunarodni dan pismenosti

Objavljeno 10.9.2018. u kategorijama Dešavanja i Nastava

Odazvali smo se pozivu JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor i u petak, 7. septembra, prisustvovali predavanju na temu “Od pergamenta do interneta”. Predavanje je organizovano povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. septembra.

Deset učenika prvog razreda (odjeljenja Ib I I1) slušali su i aktivno učestvovali u predavanjima i diskusiji čiji je akcenat bio na rizicima koje mediji i netačne informacije mogu imati po djecu i mlade.

Predavači su bili: Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost, Olivera Nikolić, direktorica Instituta za javne medije Crne Gore, Gordana Ljubanović, koordinatorka Uneskovog projekta za informacionu i medijsku pismenost i Marija Jevtić, profesorica književnosti i medijske pismenosti u kotorskoj Gimnaziji.

Utisci naših učenika su pozitivni, kažu da su čuli puno korisnih i interesantnih informacija te  da je lijepo kad ih neko iz “svijeta odraslih” razumije.

Zahvaljujemo JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor na inicijativi kao I na tome što su u našim učenicima prepoznali pravu publiku.

Učenike je pratila profesorica Dragana Franić. (više…)

Upis u školsku 2018/19. godinu za učenike 2, 3. i 4. razreda

Objavljeno 22.8.2018. u kategorijama Nastava i Redovna nastava

Upis u školsku 2018/19. godinu za redovne učenike 2, 3. i 4. razreda obaviće se u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. avgusta 2018. godine od 8.00 do 12.00 časova. 

NAPOMENA: Učenici špeditersko-agencijskog i carinskog programa su obavezni da donesu dnevnik profesionalne prakse i potvrdu o obavljenoj profesionalnoj praksi.

Raspored polaganja internog dijela stručnog završnog ispita [Avgust 2018]

Objavljeno 14.8.2018. u kategoriji Maturanti

Raspored polaganja internog dijela stručnog završnog ispita u avgustovskom ispitnom roku, održaće se po sledećem rasporedu.

Raspored vanrednih ispita za učenike 1, 2. i 3. razreda

Objavljeno 7.8.2018. u kategoriji Vanredna nastava

Ispiti za vanredne učenike 1, 2. i 3. razreda u avgustovkom ispitnom roku će se održati po sledećem rasporedu:

Raspored vanrednih ispita za učenike 4. razreda

Objavljeno 6.8.2018. u kategorijama Maturanti i Vanredna nastava

Ispiti za vanredne učenike 4. razreda u avgustovskom ispitnom roku održavaće se po sledećim rasporedima: