Obavještenja

Rezultati internog dijela stručnog ispita u junskom ispitnom roku

Objavljeno 12.6.2019. u kategorijama Maturanti i Nastava

Rezultati sa internog dijela stručnog ispita po obrazovnim programima:

Додјела диплома о положеном стручном испиту биће у петак, 21.06.2019. године, у 13 часова, у амфитеатру школе.

Raspored polaganja ispita vanrednih učenika 1, 2. i 3. razreda u junskom roku

Objavljeno 7.6.2019. u kategorijama Nastava i Vanredna nastava

Ispiti za vanredne učenike 1, 2. i 3. razreda u junskom ispitnom roku održavaće se po sledećem rasporedu:

Konkurs za upis u prvi razred za školsku 2019/2020. godinu

Objavljeno 4.6.2019. u kategoriji Upis

Ove godine u našoj Školi vršiće se upis na sljedeće programe sa sljedećim brojem učenika:

Obrazovni program broj odjeljenja ukupno učenika
1) Nautički tehničar (nivo IV) 2 odjeljenja 56 učenika
2) Brodomašinski tehničar (nivo IV) 2 odjeljenja 56 učenika
3) Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta (nivo IV) 1 odjeljenje 28 učenika
4) Automehaničar (nivo III) 1 odjeljenje 28 učenika

 
Prijava na konkurs za upis u prvi razred srednje škole za školsku 2019/20. godinu, podnosi se Školi od 17. do 21. juna u periodu od 8.00 do 12.00 sati.

Na konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Uz prijavu na konkurs, učenici podnose originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju (ako ih ima), a za smjer automehaničar potrebno je i opšte ljekarsko uvjerenje.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija je dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata zbog njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli Škole, kao i na sajtu Škole i sadrži za svakog kandidata sljedeće podatke: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova.

Detalje konkursa Ministarstva prosvjete Crne Gore možete pogledati na sljedećem linku.

Obrazac za dnevnik profesionalne prakse

Objavljeno 14.6.2019. u kategoriji Nastava

Učenici odsjeka špeditersko – agencijski i carinski tehničar (1, 2. i 3. razred) obrazac za dnevnik profesionalne prakse mogu preuzeti: ovdje

 

Goran Boričić – trofejni ribolovac

Objavljeno 7.6.2019. u kategoriji Dešavanja

“Zovem se Goran Boričić, imam 18 godina i učenik sam Srednje Pomorske škole Kotor.

Ribanjem (ribolovom) sam počeo da se bavim sa 7 godina. Iz dana u dan ljubav prema moru, brodovima i ribama bila je sve veća i veća. Prvo sam počeo da lovim rukom sa mula, a zatim sam prešao na ribolov štapom sa obale. Trebalo mi je vremena da savladam neke osnovne stvari i tehnike…Ribanje iz barke, u kojem sam uživao zajedno sa ocem, probudilo je takmičarski duh u meni. Prvo takmičenje sam imao 2015. godine i bilo je štapom sa obale, tada sam bio član Kluba sportskih ribolovaca „Ribar“ iz Baošićaa. Za taj klub sam ribao 2 godine i osvojio sam jednu srebrnu medalju. Odlučio sam da se prebacim u drugi klub i tamo nastavim sa takmičenjima…Prvo takmičenje za Klub sportskih ribolovaca „Igalo“  imao sam 2017. godine, opet štapom sa uređene obale na kojem sam uzeo svoju prvu zlatnu medalju.Osjećaj je bio predivan, srce mi je bilo puno. Odmah sljedeće sedmice uslijedilo je još jedno takmičenje, uz malo sreće priznajem, opet sam uzeo zlatnu medalju. Imao sam količinski istu težinu ulova kao i moj kolega, ali na moju sreću ja sam imao veći broj ulovljenih riba. (više…)

Naš Alen – uspješni vaterpolista

Objavljeno 7.6.2019. u kategoriji Dešavanja

Razgovarali smo sa još jednim našim učenikom, sa uspješnim vaterpolistom Alenom Isljamovićem. Alen je 3. razred, odsjek brodomašinski tehničar. U nastavku pročitajte kako nam se predstavio.
„Vaterpolom sam se počeo baviti prije 11 godina, dakle sa 6 godina. 
Vaterpolo je u mom gradu veoma popularan i kao mlađi sam uvijek dolazio da gledam tadašnje velikane kako igraju na našem bazenu u Kotoru i nijesam mogao da sakrijem oduševljenje. 
To me je podstaklo da se i ja oprobam u ovom sportu. 
U početku sam bio igrač i bio sam veoma zadovoljan  svojim napredovanjem, a poslije par godina sam prešao u golmane. Priznajem, mislio sam da to i nije za mene, da sam bolji kao igrač, ali vrijeme je pokazalo svoje. Ostvarivao sam velike uspjehe i rekao sam sebi da ću vaterpolom da se bavim i u narednom periodu. 
Bilo je tu i perioda kad sam bio na ivici da se ispišem, jer u tim godinama nisam znao šta je pravo za mene, ali iz razgovora sa trenerima sam shvatio šta mogu da izgubim i ukazali su mi na neke stvari koje su bile veoma bitne i na tome sam im veoma zahvalan. Poslije tih razgovora sam  trenirao više i imao sam želju da postanem što bolji i da uđem u svijet profesionalnog vaterpola. 
Sa 15 godina sam prvi put odigrao utakmicu sa većim i starijim igračima, koji imaju mnogo iskustva i koji su me upućivali u pravom smjeru.  (više…)

Nacionalna SOS dječija linija

Objavljeno 7.6.2019. u kategoriji Dešavanja

Predstavnici Nacionalnog savjetodavnog telefonskog servisa za djecu i mlade Crne Gore gostovali su juče u našem amfiteatru i uputili su učenike svih pet odjeljenja prvog razreda u sljedeće: Šta je to SOS dječija linija; Koji je cilj postojanja iste; Kome je namijenjena te ko je ispred SOS linije sa mladima?

Poseban akcenat tokom prezentacije stavljen je na činjenicu da je servis potpuno anoniman i besplatan te svakodnevno dostupan svoj djeci i mladima koji imaju problem. Podvučeno je da je prvenstveni cilj servisa zaštita od zlostavljanja i zanemarivanja, ali i prevencija nasilja.

Gospodinu Laboviću zahvaljujemo na prezentaciji i na promo materijalu koji je podijeljen učenicima i Školi. (više…)

Naša Nikolina – fudbalerka

Objavljeno 5.6.2019. u kategoriji Dešavanja

Predrasudu po kojoj fudbal ne može biti popularan sport među djevojkama vrlo uspješno suzbija Nikolina, učenica 3. razreda, odsjek špeditersko-agancijski i carinski tehničar.
U narednim redovima, čitaćete o Nikolini Perunović, našoj fudbalerki.
„Još kao mala, pokazivala sam interesovanje za sport, a bavila sam se raznim sportovima. Međutim, nikako se nijesam mogla odlučiti, tačnije nijesam sebe pronalazila ni u jednom od tih sportova. Moje prve, tako reći fudbalske korake, sam, kao i većina djece, napravila na školskim terenima. Uvijek mi je bilo zanimljivo igrati fudbal, međutim nikada to nijesam shvatala ozbiljno, sve dok se u mom gradu nije otvorio Ženski fudbalski klub. (više…)

Prezentacija Bokeljske mornarice

Objavljeno 5.6.2019. u kategoriji Dešavanja

Ugostili smo juče, u školskom amfiteatru, predstavnike Bokeljske mornarice i Ministarstva kulture.

Pred punim amfiteatrom prvo je govorio gdin Z. Moškov, potom je o oružju Bokeljske mornarice govorio gdin G. Škanata pa se učenicima obratila i gđa M. Nikolić ispred Ministarstva kulture.

Učenici su bili u prilici da se upoznaju sa slavnom istorijom ove organizacije kao i sa time da će ova organizacija uskoro biti upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Saznali smo da je Bokeljska mornarica Kotor memorijalna ogranizacija sa sjedištem u Kotoru, da je izvorno utemeljena kao najstarija bratovština pomoraca na Jadranu i da jedna je od najstarijih na svijetu.
Prema tradiciji i istorijskim indicijama osnovana je 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada.

U proteklih dvanaest vjekova Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije – od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vrijeme ona se u svim svojim aktivnostima rukovodila drevnim geslom: FIDES et HONOR – VJERA i ČAST.

Srednja pomorska škola je, ovom prilikom, na poklon dobila dvije vrijedne publikacije: Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice 809 – 2009 i Historiju pomorstva Crne Gore, autora Antuna Sbutege. Na poklonu kao i na samom gostovanju, zahvalio se pomoćnik direktora, prof. Slavko Ostojić. (više…)

Posjeta Odjeljenju bezbjednosti Kotor

Objavljeno 5.6.2019. u kategoriji Dešavanja

Učenici odjeljenja 2.a (odsjek brodomašinski tehničar) posjetili su juče, u okviru vannastavnih aktivnosti, Odjeljenje bezbjednosti Kotor.

Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti prezentovali su rad svoje jedinice, policijske uređaje, sredstva prinude, vozila…

Učenici su dobili priliku da i sami isprate upotrebu npr. policijskih radara kao i da dobiju odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala.

Posjeta je okončana na obostrano zadovoljstvo.

Zahvaljujemo pripadnicima Odjeljenja bezbjednosti na gostoprimstvu i saradnji.

Učenike je pratio njihov odjeljenjski starješina, prof. Zoran Pejović. (više…)