Obavještenja

Prijava vanrednih ispita za junski ispitni rok

Objavljeno 12. aprila 2017. u kategoriji Vanredna nastava

Prijava vanrednih ispita za junski ispitni rok školske 2016/2017 godine za SVA 4 razreda će se održati od 03.05.2017 do 12.05.2017 u vremenu od 8-13 časova kod Administratora Jovanke Popović.

Stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti

Objavljeno 3. aprila 2017. u kategoriji Maturanti

Stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti biće održan u petak, 21.aprila 2017. godine sa početkom u 11.00 časova.

Učenici su dužni da dođu u hol škole u 10.30 časova.

Obavezno ponijeti ličnu kartu i hemijsku-olovku.

Navedeni ispit imaju pravo polagati svi redovni i vanredni učenici četvrtog razreda.

Ogledni čas iz predmeta Logistika

Objavljeno 27. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

Profesor Miloš Trivić održao je ogledni čas iz predmeta Logistika u trećem razredu špeditersko-agencijskog i carinskog tehničara.

Tema časa bila je mrežno modeliranje kanala distribucije, učenici su rješavali zadatke kako proći kroz sve gradove sa raspoloživim putevima kako bi se roba distribuirala do potrošača. Posebna zanimljivost časa bila je što su učenici radili podijeljeni u grupe i za isti model zadatka koristili različite metode kako bi zadovoljili suštinu zadatka, a to je napraviti najkraći put.

Času je prisustvovala profesorica Slavica Rajman. (više…)

Špeditersko – agencijski i carinski tehničari odradili vježbu na navigacijskom simulatoru

Objavljeno 27. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

Učenici četvrtog razreda odsjeka špeditersko-agencijski i carinski tehničar prisustvovali su i realizovali praktičnu vježbu na navigacijskom simulatoru. Učenici su na vježbi upravljali jahtom u području Boke Kotorske i vozili od Tivta do Kotora. Cilj vježbe je bio da se upoznaju sa izgledom komandnog mosta i sa dijelom posla koji obavljaju učenici odsjeka nautički tehničar. 

Profesoru nautičke grupe predmeta, kapetanu Radojici Stijepoviću, zahvaljujemo što nam je izašao u susret i pripremio vježbu. Sa učenicima su radili profesori Nataša Perović i Miloš Trivić. (više…)

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Objavljeno 26. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

Učenici završnih razreda Srednje pomorske škole Kotor i profesori Aktiva za fizičko vaspitanje, Milan Franović i Zoran Pejović, učestvovali su danas (26. IV 2017.god) u Akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Prema dogovoru sa Opštom bolnicom Kotor, Akcija dobrovoljnog davanja krvi sprovedena je u prostorijama naše Škole, a i ove kao i prethodnih godina učenici su se rado odazvali i pokazali da su društveno odgovorni, mladi ljudi za primjer.

Ukupan broj učenika koji su dali krv je 40.

Cilj Akcije je da se učenici završnih razreda motivišu na donošenje ispravnih životnih odluka.

Bravo za učenike i bravo za profesore! (više…)

Susreti seniora i juniora i u aprilu mjesecu

Objavljeno 26. aprila 2017. u kategorijama Dešavanja, Nastava i Redovna nastava

Razgovori na engleskom jeziku između mladih pomoraca i naših učenika nastavljeni su i u toku aprila mjeseca. Tokom susreta u ovom mjesecu, gosti na časovima bili su Stevan Savić i Božidar Murišić.

Gospodin Stevan Savić (30 godina), sa radnim iskustvom od 7 godina plovidbe na putničkim brodovima i pozicijom Hotel Service Engineer, razgovarao je sa učenicima maturskih odjeljenja (4.a i 4.b – brodomašinski tehničar) te podijelio svoje iskustvo sa njima.

Jedna od tema razgovora bila je i odnos budućeg kadeta prema dužnostima na brodu i novcu. Stevan ističe da se na brodu najviše cijeni motivacija, tačnost kao i inicijativa kadeta, želja da nauči. (You go there to learn, then to earn.)

Shodno činjenici da je novac osnovni pokretač izbora ovog zanimanja, Stevan iznosi stav da bi, nakon završene kadeture, svaki pomorac  trebalo da razmišlja kako da uštedi novac, a ne kako da do njega lakše dođe u kratkom vremenskom periodu (osvrt na trgovinu drogama – Think how to save money, not how to make it in short time). (više…)

Srednjoj pomorskoj školi dva druga mjesta na Regionalnom školskom sportskom takmičenju

Objavljeno 13. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

Regionalno školsko sportsko takmičenje održano je juče (12.IV 2017) u Baru. Srednju pomorsku škola predstavljala su dva učenika: Aleksa Igić i Miloš Komnenić, obojica su se takmičili u atletici.

Aleksa Igić je u trci na 100 m osvojio drugo mjesto!

Miloš Komnenić je u trci na 1000 m osvojio, takođe, drugo mjesto!

Momci, bravo! Čestitamo!

Čestitamo i prof. Zoranu Pejoviću koji ih je pripremao i bodrio u Baru! (više…)

Posjeta učenika osnovnih škola

Objavljeno 13. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

U okviru promocije Srednje pomorske škole juče (12.04.2017) su našu Školu posjetili učenici završnih razreda OŠ „Veljko Drobnjaković“ Risan i OŠ „Ivo Visin“ Prčanj.

Učenike je primila pedagogica Škole, Biljana Petrović-Njegoš, koja je tom prilikom prezentovala rad i organizaciju Srednje pomorske škole, kao i zanimanja za koja se školuju učenici naše Škole. Nakon prezentacije učenici osnovnih škola obišli su prostorije Srednje pomorske škole.

Promocija Srednje pomorske škole vrši se kontinuirano, a u cilju  bolje informisanosti učenika osnovne škole o zanimanjima u oblasti pomorstva, smjerovima naše Škole i uslovima upisa u prvi razred Srednje pomorske škole. (više…)

Seminari u Srednjoj pomorskoj školi Kotor

Objavljeno 11. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

U Srednjoj pomorskoj školi u četvrtak i petak (6. i 7. aprila 2017.) održani su seminari na teme: Krizne situacije i psihološke krizne intervencije u vaspitno-obrazovnim ustanovama i Sigurna komunikacija sa medijima u stresnim situacijama.

Seminari su namijenjeni direktorima, pomoćnicima direktora i stručnim saradnicima, a opšti cilj seminara jeste skretanje pažnje direktorima i stručnim saradnicima u vaspitno-obrazovnim institucijama na važnost osjetljivog i efikasnog reagovanja na potrebe djece i adolescenata u kriznim situacijama; cilj je bio i upoznati ih sa osnovnim principima komunikacije sa medijima u kriznim situacijama kako bi se povećala mogućnost pružanja preciznih i pravovremenih informacija sa aspekta zaštite djece/adolescenata, ali i škole u cjelini. (više…)

Seniori i juniori

Objavljeno 11. aprila 2017. u kategorijama Dešavanja, Nastava i Redovna nastava

Odjeljenje IIb (smjer nautički tehničar) i profesorica Sanja Avramović ugostili su u četvrtak (6.IV 2017.) drugog oficira palube, Igora Andrijevića.

Ovim gostovanjem nastavljeni su susreti seniora i juniora na časovima engleskog jezika. Iskustva su i ovoga puta bila krajnje pozitivna.

Zahvaljujemo Igoru Andrijeviću na vremenu koje je izdvojio kako bi svoj doživljaj života i rada na brodu podijelio sa budućim pomorcima. (više…)

Svjetska nedjelja novca

Objavljeno 6. aprila 2017. u kategoriji Dešavanja

(četvrtak, 30.mart 2017. godine)

Centralna banka Crne Gore obilježila je brojnim aktivnostima Svjetsku nedelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja kao i širenje finansijskih znanja i veština, prvenstveno kod djece i mladih.

Predstavnici Centralne banke Crne Gore posjetili su tim povodom i našu Školu. Učenici  odjeljenja I1, II1, III1, IIIb, 3.a i 4.b  bili su u prilici da čuju predavanje na temu: „Kako prepoznati lažni novac“. Učenicima se na početku predavanja obratio predstavnik Centralne banke Crne Gore, gdin Dejan Levičar, i ukazao na načine prepoznavanja falsifikovanih novčanica.

Predavanje su sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore organizovali 
direktor Veljko Botica i profesorice Tanja Nikolić i Nataša Perović. (više…)