Obavještenja

Raspored polaganja internog dijela stručnog ispita (januar, 2020)

Objavljeno 23.1.2020. u kategoriji Maturanti

Stručni dio maturskog stručnog ispita (odbrana rada i predmet po izboru) u januarskom ispitnom roku školske 2019/20. godine odvijaće se po sledećem rasporedu.

Raspored polaganja vanrednih ispita u januarskom ispitnom roku

Objavljeno 20.12.2019. u kategoriji Vanredna nastava

Polaganje ispita u januarskom ispitnom roku za vanredne učenike održavaće se po sledećem rasporedu:

Raspored polaganja eksternih stručnih ispita u januarskom ispitnom roku

Objavljeno 18.12.2019. u kategoriji Maturanti

Stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti biće održan u srijedu, 22.januara 2020.godine sa početkom u 11.00 časova.

Stručni ispit iz Engleskog jezika biće održan u četvrtak, 23.januara 2020.godine sa početkom u 11.00 časova.

Učenici su dužni da dođu u hol škole u 10.30 časova.

Obavezno ponijeti ličnu kartu i hemijsku-olovku.

Navedene ispite imaju pravo polagati vanredni učenici koji su završili četvrti razred.

Godišnjak za školsku 2018/19. godinu

Objavljeno 25.11.2019. u kategoriji Dešavanja

Godišnjak možete čitati sa sljedećeg linka. Pozivamo vas da i sami zaronite u stranice našeg Godišnjaka 😉

U nastavku smo izdvojili uvodnu riječi Uredništva…

(više…)

Naši uspješni sportisti

Objavljeno 19.2.2020. u kategoriji Dešavanja

Da u našoj Školi ima uspješnih sportista, u to smo se uvjerili već u više navrata… ovog puta vam predstavljamo učenice i učenika prvog razreda odsjeka Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta.

Prva među njima je Anja Kažanegra iz Kotora, koja igra košarku preko dvije godine za ŽKK “Magic”. Anja je od malena igrala skoro svaki sport, i kada je igrala košarku uvijek su joj govorili da odlično igra iako ne trenira… tako se zainteresovala i počela sa treninzima.

Uzor u sportu joj je Kawhi Leonard, koji je igrao u Raptorsu, a sada igra za Clipperse. Anja ističe da Kawhi ima izvrsnu odbranu i asistenciju.

Posljednje takmičenje na kojem je učestvovala održano je u septembru ove godine u Ankoni. Tom prilikom, trener je izabrao četiri djevojke iz kluba da predstavljaju Crnu Goru na takmičenju u  basketu 3×3.

“U košarci je najvažniji timski rad, jer ako je loš timski rad, nema pobjede. Takođe izuzetno je važno da se svaki dan trenira, da se ide na teren, da budemo što više efikasniji i brži.”

Anja ističe da su na takmičenju u Ankoni zauzeli šesto mjesto, na međunarodnom takmičenju na kojem je učestvovalo 16 država. Pored toga što imaju četiri puta sedmično treninge, Anja postiže i vrlodobar uspjeh u školi.

Još jedna učenica koja se bavi sportom, takođe košarkom, je Anđela Abramović iz Herceg Novog, koja igra za ŽKK “Primorje” već šest godina.
Kao djevojčica uvijek je išla na teren pored kuće i gledala vršnjake dok igraju košarku. Kako je vrijeme odmicalo, počela je i sebe zamišljati na njihovom mjestu pa ubrzo počinje i da trenira košarku. Prvi treninzi su bili teški i zamorni kao i svaki početak, ali ipak je nastavila i pronašla  sebe.

Anđelin uzor u sportu je Lebron James, koji je igrao za Cleveland Cavaliers dva puta, zatim za Miami Heat, a trenutno igra za Los Angeles Lakers. Kod njega joj se prvenstveno sviđa njegovo razmišljanje, ali i njegova snaga, zbog čega može da igra na bilo kojoj poziciji. (više…)

Kviz (oblast – muzika)

Objavljeno 12.2.2020. u kategorijama Dešavanja i Nastava

Na inicijativu profesorice Sanje Avramović, naše učenice Andrea Zlajić i Dejana Vujković (obrazovni program Špeditersko – agencijska i carinska tehničarka, III1) pripremile su kviz…mi smo se zabavili i provjerili svoje muzičko znanje…

Mogli ste i vi provjeriti svoje 🙂 😉 🙂 …ako želite, kviz možete preuzeti sa sljedećeg linka: General music trivia, Andrea Zlajic, Dejana Vujkovic III1

Petar, Mlađan i Dragoljub – naši mladi vaterpolo reprezentativci

Objavljeno 6.2.2020. u kategoriji Dešavanja

Upoznajmo tri mlada, vrijedna i uspješna momka koji bi, po svojoj posvećenosti, mogli poslužiti za primjer drugima. Petar Vujošević, Mlađan Gopčević i Dragoljub Ćetković su učenici naše Škole (obrazovni program Nautički tehničar) ali su i izuzetno uspješni sportisti. Sva trojica se bave vaterpolom i sa velikom ljubavlju pričaju o ovom sportu, ali i o svojim i rezultatima svojih saigrača. Sva trojica su i vaterpolo reprezentativci tako da nas u najboljem svijetlu predstavljaju i svijetu.

“Zovem se Petar Vujošević, imam 16.godina i učenik sam Srednje pomorske škole Kotor, obrazovni program Nautički tehničar.

Vaterpolom se bavim već 11.godina. Teško mi je uskladiti školske i sportske obaveze jer treniramo u Budvi svaku noć. 

Počeo sam da treniram tako što sam kao mlađi pratio VK “Primorac” u Ligi Šampiona 2009-te godine. Bio sam opčinjen ovim sportom i zamišljao kako bih želio jednog dana da postanem dobar sportista.Trenirao sam još i džudo ali mi nije baš išlo.. Moja ljubav prema vaterpolu  postala je još veća kada sam dobio poziv za reprezentaciju.

Poziv za reprezentaciju dobio sam prije dvije godine, imali smo 3 turnira i osvojili smo 3 medalje (dva zlata i srebro), polako sam napredovao i dobio poziv ove godine da nastupam za godinu starije. Tu sam bio na dva turnira, u Kaljariju i Gruziji na Evropskom prevenstvu. U Kaljariju smo uzeli 3.mjesto, a na Evropskom u Gruziji peto. Ove godine sam dobio poziv čak za 4 godine starije, vidjećemo šta će se izdešavati.

Vaterpolo neću nikada shvatiti kao obavezu već uživanje.

Imam još par prijatelja iz generacije koji se bave ovim sportom i igraju za reprezentaciju, a to su – Mlađan Gopčević i Dragoljub Ćetković.  (više…)

Objavljeno 4.2.2020. u kategorijama Dešavanja i Nastava

Posjeta lučkog agenta

Zamolili smo Nikolu Radonjića, lučkog agenta, da posjeti našu Školu i da na časovima Praktične nastave (za obrazovni program Špeditersko – agencijski/ka i carinski/ka tehničar/ka) održi predavanje o poslovima lučkog agenta u praksi.
Nikola Radonjić već osam godina radi poslove lučkog agenta za agenciju „Jugoagent M“, čije je sjedište u Baru. Pomenuta agencija pored poslova lučke agenture obavlja i poslove špedicije, prihvata i otpreme kontejnera kao i agentiranje brodova linijske i slobodne plovidbe.
Gospodin Radonjić je, u samom uvodu, učenicima objasnio značaj lučke agenture. Iz predavanja učenici su mogli još da saznaju kako izgleda jedan radni dan lučkog agenta. Objasnio im je proceduru dolaska broda, boravka u luci i odlazak istog. Donio je papire koji prate navedene procedure, koje su učenici mogli da pogledaju i čuju čemu koji papir služi. Imali su priliku da vide kako izgleda: prijava o dolasku broda u luku, ship’s bunker & lub-oil declaration, prijava ukrcaja, nalog ukrcaja, bill of lading, time sheet- statement of facts, odlazeći manifest, general declaration, izjava o teretu, prijava o odlasku broda.
(više…)

Dejana Pudar – dobitnica nagrade iz Fonda za kvalitet i talente

Objavljeno 31.12.2019. u kategoriji Dešavanja

Predstavljamo Dejanu Pudar, dobitnicu nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, a od septembra našu učenicu (odjeljenje Ia, obrazovni program Nautička tehničarka).

Poželjeli smo da skrenemo pažnju na njene uspjehe i malo je bolje upoznamo, pa smo je zamolili da nam odgovori na nekoliko pitanja…

Koju osnovnu školu si završila?
– Završila sam osnovnu školu „Orjenski bataljon“ , u Bijeloj.

Da li ti je neki od predmeta bio posebno drag?
– Matematika i geografija su mi bile posebno drage.

Koje si nagrade i vezano za koja takmičenja dobijala?
– Učestvovala sam na Državnom takmičenju iz matematike u šestom razredu, na Olimpijadama znanja iz matematike u sedmom, osmom i devetom razredu.
– Na Državnom takmičenju iz matematike osvojila sam četvrto mjesto, što mi je omogućilo da se prijavim na Juniorsku Balkansku matematičku olimpijadu, koja se ove godine održavala na Kipru.
– Učestvovala sam na takmičenjima recitatora, bila član dramske sekcije i dobijala nagrade na literarnim konkursima.
– Takođe, u osmom razredu učestvovala sam na Državnom takmičenju u spelovanju, iz engleskog jezika.

Šta te ili ko posebno motiviše da nižeš odlične ocjene, nagrade i priznanja?
– Motivacija mi je znanje. Oduvijek sam učila da bih znala, a ne da bih dobijala dobre ocjene. Ocjene i priznanja samo su ogledalo mog rada i interesovanja.

Dejana Pudar, dobitnica nagrade iz Fonda za talente (1)

Picture 1 of 5

Zašto si za srednju školu odabrala baš Pomorsku školu?
Kakva su ti, dosadašnja, iskustva u našoj školi?
– Za srednju školu odabrala sam Pomorsku, jer od malena obožavam da gledam brodove i more, i privlače me putovanja i daleki krajevi. Ne vjerujem u podjelu na muška i ženska zanimanja, smatram da bih mogla biti podjednako dobra u svom poslu, a možda i bolja.
Škola mi se sviđa, ispunila su se moja očekivanja, i u druženju, i u sadržajima koje nudi nastava.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Šta tada voliš da radiš?
– Slobodno vrijeme volim da provodim sa porodicom i prijateljima. Volim da putujem i istražujem nove predjele. Volim da izlazim sa prijateljima i da uživam u prirodi, posebno u moru.
Dejani čestitamo od srca, drago nam i čast nam je što je odabrala da bude naša učenica! Ostaje nam da joj poželimo još puno uspjeha i nagrada!
Čestitamo, Dejana!

Projekat „Moje vrijednosti i vrline“

Objavljeno 20.12.2019. u kategoriji Dešavanja

Zavod za školstvo razvija i realizuje program za unaprijeđenje vaspitne uloge škole pod nazivom „Moje vrijednosti i vrline“, uz podršku UNICEF-a Crna Gora.

Projekat „Moje vrijednosti i vrline“ osmišljen je kao produkt istoimenog seminara čiji je cilj osnaživanje kompetencija nastavnika/ca i stručnih saradnika/ca da kod učenika/ca podstiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina, kako u redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima. Riječ je o vještinama koje podstiču njihova dobra školska postignuća, ali i kvalitet budućeg života, rada i učešća u društvu.

Mi smo realizaciju projekta „Moje vrijednosti i vrline“ započeli juče sa nekoliko aktivnosti, odabrali smo decembar kao prvi mjesec kada ćemo početi da širimo priču o vrlinama koje valja prepoznati i njegovati. Dio aktivnosti vezali smo za centralni hol Škole i sve učenike, a drugi dio aktivnosti vezali smo za zbornicu.

Uoči novogodišnjih praznika odlučili smo da pošaljemo niz pozitivnih poruka i lijepih želja sa kojima želimo da u sljedeću godinu ispratimo kako učenike tako i profesore…svojim primjerom želimo da ukažemo na značaj timskog rada, tolerancije, empatije, optimizma, samokontrole…

Učenici odjeljenja II1 (obrazovni program Špeditersko – agencijski i carinski tehničar/ka) i odjeljenja IIb (obrazovni program Nautički tehničar/ka) udruženim snagama su: birali okvire, pisali po panou i kuhinjskim keceljama, rezali, pravili originalne kugle za jelku, mijesili, pekli i ukrašavali medenjake, cure su pekle medenjake u običnim oblicima ali  i u obliku slova od kojih su kasnije pravili riječi: poštenje, optimizam, empatija, timski rad…Na kuhinjskim keceljama su, također, ispisane vrline koje valja njegovati, zbornica je dobila ram sa vrlinama kao i pano, školska jelka je dobila kuglice sa vrlinama, jedan od nosećih stubova u centralnom holu je isto oplemenjen…a kolačići su se zašarenili ispred jelke…i zamirisali…i…nestali 🙂 (više…)

Čestitke Iliji na osvojenom prvom mjestu u klasi Laser Standard

Objavljeno 13.12.2019. u kategoriji Dešavanja

Ilija Marković, učenik trećeg razreda (obrazovni program Nautički tehničar), ujedno i jedriličar JK „Delfin“ iz Tivta, učestvovao je na nedavnom prvenstvu Hrvatske u Opatiji, prvenstvo je trajalo od 27. novembra do 1.decembra  2019. godine.

Takmičenje se sastojalo iz 5 regata  u kojima je Ilija  besprekorno jedrio i bio prvi u svim etama.

Poželjeli smo da skrenemo pažnju na njegov uspjeh, a zamolili smo ga i da nam prenese dio svojih utisaka sa samog takmičenja. Rekao nam je sljedeće:

“Vremenski uslovi su bili otežavajući jer se jedrilo po veoma jakoj  tramontani i i buri pri brzini većoj od 20 čvorova. Ova pobjeda mi je značajna jer je svojevrsna kvalifikacija za Svjetski kup (World Cup) u Đenovi 2020.godine. A Svjetski kup bi mi dao priliku da se kvalifikujem za Olimpijske igre u Tokiju.”

Inače, Ilija je najtrofejniji crnogorski jedriličar u pomenutoj klasi u juniorskoj kategoriji.

Čestitamo Iliji na zasluženoj pobjedi!

Želimo mu vjetar u leđa u predstojećim takmičenjima!

Profesorica Živka Radnjić je razgovarala sa Ilijom. (više…)