Praktična nastava

U toku prve dvije godine – veslanje

U trećoj godini na brodu – trening centru – ”Jadran” plovidba na moru pet dana

U trećoj i četvrtoj godini u posebno opremljenim prostorima – simulatori sa nautičkim programima, radionica sa mašinama za obradu metala i dr.

Veslanje

U tradiciji naše škole je njegovanje sportskog duha i podsticanje želje za takmičenjem među učenicima. Već decenijama bilježi se u arhive škole da su je pohađali mnogi sportski asovi, kako vaterpolisti, tako i fudbaleri, plivači, džudisti, karatisti. Međutim, jedna stara vještina s mora, nekada nasušno potrebno znanje, a sada obavezni dio nastavne prakse u drugoj godini, jedno vrijeme je bila zaboravljena. Riječ je svakako o veslanju. Grupa profesora odlučila je da pokuša da promijeni stanje u korist škole, a vrijeme je pokazalo da je ideja bila više nego dobra!

Treba znati da je ovo veslanje kakvo možete vidjeti u regatama kutera zapravo mornaričko, a ne sportsko. Naši učenici praktično ne dobijaju u tome nikakvo prethodno iskustvo, nego u petnaestoj godini kao srednjoškolci, ako ih profesori uoče kao talentovane, ulaze u školski tim. Mi smo nakon prvih uspjeha osnovali i veslački klub „Pomorac“, koji još uvijek nema prostor za odlaganje čamaca. Nadamo se da će se interesovanje za veslanje proširiti i da neće sve ostati u okvirima srednje pomorske škole. Inače, za veslanje kao sport je preporučljivo da se počne u 11-oj ili 12-oj godini, znači u četvrtom, petom razredu osnovne škole.

Kuter je čamac sa osam, deset ili dvanaest vesala. Osim veslača, snažnih i vještih u zamasima vesla, veoma je bitna i umješnost kormilara. Pripreme za takmičenja su veoma ozbiljne.U predtakmičarskom ciklusu radimo više na kondiciji, tzv. dugo razveslavanje, zatim hvatanje ritma i koordinaciju, jer je to neobično važno za rezultat u kome djelić sekunde može da presudi trku. Zatim radimo na kraćem razveslavanju, a u tzv. takmičarskom ciklusu uvježbavamo brzinu i potenciramo snagu.

Veslači Srednje pomorske škole Kotor obavezno su dobri đaci i momci za primjer u svakom pogledu!

veslaci2

Kursni nacrt realizacije praktične nastave III razreda na š/b „JADRAN“

 

prakticna-nastava

* kliknite na sliku za veću fotografiju