Projekcija filma ,,Plastični okean“

Tokom prve polovine marta mjeseca, učenici nautičkog i brodomašinskog smjera imali su priliku da prisustvuju projekcijama dokumentarnog filma ,,Plastični okean“. Film ,,Plastični okean“ u Crnoj Gori premijerno je prikazan u okviru filmskog festivala Green Montenegro International Film Fest, decembra 2017.godine.

Projekcije filma u Srednjoj pomorskoj školi realizovane su u okviru praktične nastave i prisustvovali su im učenici prvog razreda nautičkog i brodomašinskog smjera.

Iako film traje više od dva školska časa, učenici su zainteresovano pratili priču o naučnim istraživanjima uticaja nepropisno odložene plastike na živi svijet mora i okeana. Nakon projekcija filma, učenici su u razgovoru sa svojim nastavnicima iznosili zapažanja o uzrocima zagađenja našeg mora sa naglaskom na more u Bokokotorskom zalivu, predlagali su i moguća rješenja.  Kao najčešći uzrok zagađenja Crnogorskog primorja učenici vide otpadne vode koje se izlivaju u more. Smatraju da bi se izlivanje otpadnih voda moralo više kontrolisati kako u smislu količine, tako i u smislu obrade sistemima za prečišćavanje.

sa projekcije filma Plasticni okean (1)

Picture 1 of 7

Kao najčešći uzrok zagađenja mora u Zalivu učenici vide veliki broj kruzera koji uplovljavaju u Luku Kotor. Smatraju da kruzeri prilikom ulaska u Zaliv ne bi trebalo da koriste teška goriva (mazut), već laku naftu.

Kao uzrak zagađenja mora u Zalivu vide i smeće koje dolazi slatkovodnim dotocima. Primijetili su da se u ljetnjem periodu kada presuši rječica Škurda, u njenom koritu, mogu vidjeti ogromne količine smeća koje, nakon kiša, završe u Zalivu.

Takođe, učenici  smatraju da bi se u Zalivu moralo raditi i na prečišćavanju morskog dna.

Kao najznačajniju mjeru u očuvanju mora i podmorja učenici ipak vide podizanje svijesti građana o značaju ekologije mora i zaštite morske okoline.