Posjeta Službi zaštite i spasavanja

Učenici odsjeka ŠAC (odjeljenje I1) posjetili su danas Službu zaštite i spasavanja-Vatrogasnu jedinicu Kotor.

Budući špeditersko-agencijski i carinski tehničari upoznati su sa kraćim istorijatom ove službe koja je, prema riječima komandira, u toku 2007. god, a zbog izmjena u Zakonu o zaštiti od požara, transformisana u Službu zaštite.

Komandir, gdin Mandić, objasnio je učenicima značaj ove službe u društvu, rekao je kako služba broji 24 člana i pokazao je opremu kojom raspolažu.

Učenicima su pokazana odijela za zaštitu od požara na objektima i odijela za šumski požar, te čizme, kombinezoni, kacige…učenici su mogli i da probaju odijela. Gdin Mandić je objasnio na koji način se prijavljuje požar i šta je važno da znamo i uradimo u slučaju da se i sami nađemo u toj situaciji. Dio predavanja bila su i iskustva sa terena, kao i smjernice šta je potrebno da bi oni koji su zainteresovani mogli i sami postati vatrogasci.

SAC u posjeti Vatrogasnici, april, 2019 (1)

Picture 1 of 13

Pažnju učenika privukla su i vozila kojima služba raspolaže, posebno savremeno vozilo „Mercedes“ Vario 815 koje je specijalizovano kako za gašenje požara tako i za tehničke intervencije, zainteresovano je ispraćeno i objašnjenje specijalnog spasilačkog alata kojim raspolaže ovo vozilo, pomenuti alat koristi se za tehničke intervencije, prvenstveno kod saobračajnih udesa. Učenici su, uz nadzor komandira, imali priliku da rukuju sa ovim alatima uz detaljno objašnjenje da  se alat koristi za rezanje automobila kako bi se u što kraćem vremenu i bezbjedno izvukla povrijeđena lica.

Zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima, na čelu sa komandirom stanice Maksimom Mandićem, na odvojenom vremenu i na spremnosti da odgovore na sva pitanja učenika.

Ovu posjetu su organizovale profesorice Nataša Perović,  Slavica Rajman i Tanja Nikolić.