Razgovor sa Ivanom Mrakovićem

U ponedjeljak, 21. oktobra 2019. god. učenici drugog i trećeg razreda, obrazovni programi Nautički i Brodomašinski tehničar, razgovarali su sa Ivanom Mrakovićem, bivšim učenikom naše Škole, a sadašnjim pomorcem i saradnikom u nastavi na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru.

Ciljevi ovog razgovora bili su sljedeći:

1. Da se učenicima ukaže na primjere uzornih i uspješnih sadašnjih pomoraca, a bivših učenika naše Škole, koji svojim primjerima dobre prakse pokazuju i dokazuju da se uspjeh u ličnom i profesionalnom životu gradi  velikim radom, trudom i samodisciplinom.

2. Da se ukaže na važnost funkcionalnog vladanja jezicima na brodu, prvenstveno engleskim jezikom pri izvršavanju radnih zadataka.

Razgovor sa Ivanom Mrakovicem (8)

Picture 1 of 8

Ivan Mraković bio je među najboljim učenicima i studentima svoje generacije, pozvali smo ga u želji da podstaknemo sadašnje i buduće učenike da slijede njegov i slične primjere, pa će i sami postati pravi profesionalci u svom budućem zanimanju.

U razgovoru sa Ivanom, učenike je posebno zanimalo da saznaju ”iz prve ruke“  kakav je osjećaj dozivjeti „emergency situations“  tj.  hitne situacije na brodu kao npr.  napad pirata ili nasukavanje. 

Na kraju,  zaključujemo da  ponekad iskren  razgovor sa učenicima može više koristiti  i podstaći ih na rad nego  klasičan čas u učionici.

Gostovanje Ivana Mrakovića dogovorila je profesorica Živka Radnjić.