Nautičari o Leonardu da Vinčiju

Učenici   odjeljenja IIb, (obrazovni program Nautički tehničar) Miloš Vuletić i Andrej Pavićević, održali su, u srijedu, 4. marta, prezentaciju u čast petstote godišnjice od smrti genija Leonarda da Vinčija. Miloš i Andrej su, ovim povodom, željeli odati priznanje Leonoardovom doprinosu razvoju nauke, umjetnosti, ali i pomorstva.

Prezentacija je prventsveno bila namijenjena učenicima svih razreda nautičkog odsjeka s ciljem da im se približi značaj i primjena mnogih izuma, koji imaju široku primjenu u savremenom životu i pomorstvu, a nastalih prije pola stoljeća.    

Ciljevi  ove prezentacije bili su višestruki:

–  informisati učenike o radu i bogatom stvaralaštvu jedinstvenog genija čiji izumi ,,žive“ i nakon 500 godina od njihovog nastanka

–  Leonardov doprinos pomorskoj nauci  i naukama uopšte

–  značaj i genijalnost u primjeni slikarskih tehnika  u slikarstvu

– obogaćivanje lične kulture učenika  

– popularizacije nauke i njene primjene u svakodnevnom životu   

Nauticari o Leonardu da Vinciju (1)

Picture 1 of 18

 

Naime, pomenuti učenici su u Power Point prezentaciji prikazali crteže, prikaze mnogih  izuma Leonarda da Vinčija koji imaju široku primjenu i u savremenom pomorstvu.

Osim toga, Miloš i Andrej su prikazali i  doprinos ovog svestranog genija kroz neka od polja njegovih interesovanja – slikarstva,  skulpture, matematike, mašinstva i drugih nauka.

Zanimljivo je bilo saznati da je ovaj naučnik izumio “double hulled ship“  koji je za rezultat imao  danas široko primjenjiv “double bottom ship“.

Izumi poput anemometra i anemoskopa koji se primjenjuju u  savremenoj pomorskoj meteorologiji i meteorologiji uopšte, takođe su bili  da  Vinčijevi izumi.

“Breathing equipment“ tj. oprema za disanje i odijelo koje se oblači u hitnim situacijama prilikom napuštanja broda  takozvanim “emergency situations“, takođe su rezultat Leonardovih izuma i nastojanja da čovjek ovlada svim sferama života.

Učenici su imali priliku informisati se o Leonardovom doprinosu umjetnosti, slikarstvu i nauci uopšte.

Saznali smo mnogo činjenica o  Mona Lizi,  zakonima fizike primijenjenim na slici ,,Salvator Mundi“ kao i na savremenom projektoru i još mnogo toga.

Najzanimljivija činjenica bila je ta da su pomenuti učenici održali prezentaciju na engleskom jeziku što čini ovu prezentaciju izazovnijom i zanimljivom.

Pohvaljujemo Miloša i Andreja za istraživački rad kao i za samo prezentovanje rezultata rada, predavanje ocjenjujemo kao i lijepo i korisno. Bravo, momci!

Prezentacija je osmišljena na inicijativu profesorice engleskog jezika, Živke Radnjić. Profesorici Radnjić zahvaljujemo na izvještaju.

Prezentaciju možete preuzeti sa sljedećeg linka:  Nauticari o Leonardu da Vinciju (1)