Naši uspješni sportisti

Da u našoj Školi ima uspješnih sportista, u to smo se uvjerili već u više navrata… ovog puta vam predstavljamo učenice i učenika prvog razreda odsjeka Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta.

Prva među njima je Anja Kažanegra iz Kotora, koja igra košarku preko dvije godine za ŽKK “Magic”. Anja je od malena igrala skoro svaki sport, i kada je igrala košarku uvijek su joj govorili da odlično igra iako ne trenira… tako se zainteresovala i počela sa treninzima.

Uzor u sportu joj je Kawhi Leonard, koji je igrao u Raptorsu, a sada igra za Clipperse. Anja ističe da Kawhi ima izvrsnu odbranu i asistenciju.

Posljednje takmičenje na kojem je učestvovala održano je u septembru ove godine u Ankoni. Tom prilikom, trener je izabrao četiri djevojke iz kluba da predstavljaju Crnu Goru na takmičenju u  basketu 3×3.

“U košarci je najvažniji timski rad, jer ako je loš timski rad, nema pobjede. Takođe izuzetno je važno da se svaki dan trenira, da se ide na teren, da budemo što više efikasniji i brži.”

Anja ističe da su na takmičenju u Ankoni zauzeli šesto mjesto, na međunarodnom takmičenju na kojem je učestvovalo 16 država. Pored toga što imaju četiri puta sedmično treninge, Anja postiže i vrlodobar uspjeh u školi.

Još jedna učenica koja se bavi sportom, takođe košarkom, je Anđela Abramović iz Herceg Novog, koja igra za ŽKK “Primorje” već šest godina.
Kao djevojčica uvijek je išla na teren pored kuće i gledala vršnjake dok igraju košarku. Kako je vrijeme odmicalo, počela je i sebe zamišljati na njihovom mjestu pa ubrzo počinje i da trenira košarku. Prvi treninzi su bili teški i zamorni kao i svaki početak, ali ipak je nastavila i pronašla  sebe.

Anđelin uzor u sportu je Lebron James, koji je igrao za Cleveland Cavaliers dva puta, zatim za Miami Heat, a trenutno igra za Los Angeles Lakers. Kod njega joj se prvenstveno sviđa njegovo razmišljanje, ali i njegova snaga, zbog čega može da igra na bilo kojoj poziciji.

Nasi uspjesni sportisti - prvi razred (1)

Picture 1 of 7

Posljednje takmičenje na kojem je učestvovala održano je 22. novembra ove godine u Beogradu. Imali su dvije utakmice za Waba ligu, protiv ŽKK “Crvene Zvezde” i ŽKK “Radivoj Korać”.

Anđela je na svojoj sportskoj polici poređala puno medalja i pehara, ali najdraže joj je ono za prvo mjesto Crne Gore u ženskoj košarci.
I Anđela je vrlodobar učenik, iako treninge ima šest puta nedjeljno.

Među uspješnim sportistima ovog odjeljenja je i Budvanka Jovana Kovačević, koja se bavi, pazite sad – boksom, već godinu dana, a trenira za Boksing klub Budva.

Jovani je od malena bilo zanimljivo da na televiziji gleda boks, ali joj nije padalo na pamet da se i oproba u tome… sve do prošle godine, kada joj je to predložio otac. Odlučila je da počne da trenira, ali nije joj bilo ni na kraj pameti da će treniranje prerasti u ogromnu ljubav prema tom sportu.
Uzor u boksu su joj na neki način svi bokseri, jer svako ima nešto po čemu je poseban. Počevsi od Anthona Joshue koji je dvostruki prvak svijeta u teškoj kategoriji, preko bivšeg američkog profesionalnog boksera i svjetskog šampiona u superteškoj kategoriji – Majka Tajsona, sve do Muhameda Alija koji je jedan od najvećih boksera svih vremena.

S obzirom na to da je boks zahtjevan sport, a da Jovana trenira tek godinu dana, još uvijek nije imala priliku da ide na takmičenja, priznaje da je zbog školskih obaveza malo i zapostavila boks, pa se vratila iz starije u mlađu grupu, ali očekuje da bi prvo takmičenje na kojem će učestvovati trebalo da bude u toku 2020. godine.

Boks je individualni sport i prije svega plemenita vještina. U boksu se razvija jak karakter, sportski duh, brzo razmišljanje, brzina pokreta…

Dok je bila u starijoj grupi treninge je imala svakog dana, dva puta dnevno od ponedeljka do petka, ujutru od 05:45-6:45 i uveče od 18:00-20:00 i subotom trčanje. Sada kada se  samoinicijativno vratila u mlađu grupu, zbog školskih obaveza, treninge ima svakog radnog dana od 17:00-18:00. I samo da znate, Jovana je i odlična učenica.

Još jedan učenik koji igra košarku, a kojeg želimo da predstavimo je Ivan Vavić, njegov klub je KK “Kotor”.

Ivan se bavi košarkom već pet godina. Odabrao je taj sport jer je vidio sebe u njemu. Njegov uzor, zbog kojeg je izabrao ovu igru, je LeBron James, uzor mu je zato što mu se sviđa LeBronova ljepota igranja kao i dominacija tokom same igre.

Najznačajnije priznanje koje je dobio bilo je priznanje da je najbolji šuter takmičenja „Idea“, kompletan prihod sa učešća u takmičenju uplaćen u dobrotvrne svrhe, Ivan ističe da mu je i to veoma značajno, i na to je ponosan. Ističe još da su u košarci najvažnija dva elementa, a to su: timska igra i pamet, naravno ne smije biti sebičnosti. Posljednje takmičenje na kojem je učestvovao održano je u Trebinju i tom prilikom su osvojili treće mjesto. I pored toga što je treninge u početku imao šest puta nedeljno, a sada kad su u Super Ligi, imaju sedam puta nedeljno po sat ipo vremena, Ivan postiže dobre rezultate u školi.

Sa učenicima je razgovarao njihov odjeljenjski starješina, prof. Miloš Trivić.