Izložba Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića

Deset učenika odjeljenja IIb (obrazovni program Nautički tehničar) ispratilo je izložbu Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića.

Kulturni centar Nikola Đurković / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Pomorski fakultet Kotor UCG / Pomorska biblioteka organizovali su juče (10. decembar 2019) otvaranje Izložbe Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića u Memorijalnoj sali Pomorske biblioteke u Dobroti.

Izložba je rezultat implementacije projekta Izložba Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

Akademik Vladislav Brajković, evropski stručnjak za pomorsko pravo, svojim znanjem, društvenim angažmanom, entuzijazmom i, iznad svega, privrženošću svojoj rodnoj Boki Kotorskoj, znatno je doprinio revitalizaciji i razvoju pomorske privrede Crne Gore nakon Drugog svjetskog rata, kao i obnovi pomorskog školstva i njegovom podizanju na visokoškolski nivo. Biblioteka akademika Vladislava Brajkovića predstavlja obimnu stručnu biblioteku u kojoj preovlađuju jedinice vezane za oblast (međunarodnog) pomorskog prava kojim se akademik bavio tokom svog plodnog naučnog rada.

Izlozba stare i rijetke knjige, dec, 2019 (1)

Picture 1 of 15

Učenici su bili u prilici da vide 35 publikacija raznovrsne tematike – od podataka o samom akademiku i njegovim brojnim interesovanjima do stručnih publikacija iz oblasti pomorske pravne nauke na nekoliko jezika (italijanskom, francuskom, engleskom, njemačkom) kao i publikacije koje pripadaju različitim oblastima kulture i nauke: književnost, istorija, sociologija, lingvistika, ekonomija, politikologija, etnologija, okeanografija, kulturna baština Boke Kotorske.

Najstarija publikacija koja je predstavljena na ovoj izložbi je iz 1811. godine.

Izložbu su pripremile: bibliotekarske savjetnice Nataša Gobović i Jasmina Bajo i više bibliotekarke Marija Starčević i Ana Kerndl a samu izložbu je otvorila prodekanica za inovacije i razvoj na Pomorskom fakultetu, prof. dr Tatijana Dlabač.

Učenici su pažljivo ispratili izložbu, svjesni da treba pamtiti one koji su dali značajan doprinos društvu, a svjesni i značaja očuvanja tradicije koju su i sami, upisavši Pomorsku školu, odlučili da nastave.

Profesorica Dragana Franić je pratila učenike.