Posjeta lučkog agenta

Zamolili smo Nikolu Radonjića, lučkog agenta, da posjeti našu Školu i da na časovima Praktične nastave (za obrazovni program Špeditersko – agencijski/ka i carinski/ka tehničar/ka) održi predavanje o poslovima lučkog agenta u praksi.
Nikola Radonjić već osam godina radi poslove lučkog agenta za agenciju „Jugoagent M“, čije je sjedište u Baru. Pomenuta agencija pored poslova lučke agenture obavlja i poslove špedicije, prihvata i otpreme kontejnera kao i agentiranje brodova linijske i slobodne plovidbe.
Gospodin Radonjić je, u samom uvodu, učenicima objasnio značaj lučke agenture. Iz predavanja učenici su mogli još da saznaju kako izgleda jedan radni dan lučkog agenta. Objasnio im je proceduru dolaska broda, boravka u luci i odlazak istog. Donio je papire koji prate navedene procedure, koje su učenici mogli da pogledaju i čuju čemu koji papir služi. Imali su priliku da vide kako izgleda: prijava o dolasku broda u luku, ship’s bunker & lub-oil declaration, prijava ukrcaja, nalog ukrcaja, bill of lading, time sheet- statement of facts, odlazeći manifest, general declaration, izjava o teretu, prijava o odlasku broda.

Posjeta luckog agenta (1)

Picture 1 of 4

Tokom predavanja, naš gost nam je pričao i o zanimljivim i neuobičajenim situacijama koje su mu se dešavale u praksi. Neke od njih su učenike nasmijale, dok su ih neke natjerale na razmišljanje. Učenici su mogli i da postavljaju pitanja. Najviše ih je interesovalo kako se postaje lučki agent i kolika je zarada u navedenom poslu…
Cilj ove posjete bio je približavanje agencijskog posla u praksi, obzirom da Agencijsko poslovanje imaju kao nastavni predmet. Jedan od ciljeva bio je i popularizacija smjera među učenicima. Ovo predavanje im je omogućilo da shvate tok ovog posla, steknu nova znanja, čuju iskustva iz prakse našeg gosta, kao i da pitaju sve ono što im nije jasno, što ih zanima…
Predavanje je održano u učionici. Posjetu su organizovali nastavnici Nataša Perović i Miloš Trivić.