Susreti seniora i juniora i u aprilu mjesecu

Razgovori na engleskom jeziku između mladih pomoraca i naših učenika nastavljeni su i u toku aprila mjeseca. Tokom susreta u ovom mjesecu, gosti na časovima bili su Stevan Savić i Božidar Murišić.

Gospodin Stevan Savić (30 godina), sa radnim iskustvom od 7 godina plovidbe na putničkim brodovima i pozicijom Hotel Service Engineer, razgovarao je sa učenicima maturskih odjeljenja (4.a i 4.b – brodomašinski tehničar) te podijelio svoje iskustvo sa njima.

Jedna od tema razgovora bila je i odnos budućeg kadeta prema dužnostima na brodu i novcu. Stevan ističe da se na brodu najviše cijeni motivacija, tačnost kao i inicijativa kadeta, želja da nauči. (You go there to learn, then to earn.)

Shodno činjenici da je novac osnovni pokretač izbora ovog zanimanja, Stevan iznosi stav da bi, nakon završene kadeture, svaki pomorac  trebalo da razmišlja kako da uštedi novac, a ne kako da do njega lakše dođe u kratkom vremenskom periodu (osvrt na trgovinu drogama – Think how to save money, not how to make it in short time).

Susreti seniora i juniora, april, 2017.

Picture 1 of 5

Interesovanje učenika je bilo usmjereno i na teme konzumiranja alkohola na brodu, kao i na očuvanje zdravlja.

Bilo je pitanja i na temu odnosa prema Filipincima – Stevanov odgovor bio je nedvosmislen: nijedna kompanija na svijetu ne toleriše rasizam, nacionalizam i fizičko nasilje. Učenicima su predočeni korisni savjeti iz oblasti struke: glavni pogon, pomoćni motori, kotlovi, brodski cjevovodi, shematski prikaz strojarnice, sistem podmazivanja, pumpe goriva itd. Zahvaljujemo gospodinu Saviću na dobroj volji i izdvojenom vremenu.

Gospodin Božidar Murišić, drugi oficir palube, gostovao je u odjeljenju IV b (nautički tehničar), takođe prenoseći svoja iskustva rada i života na brodu našim mladim, budućim pomorcima. Gospodinu Murišiću posebno smo zahvalni na izdvojenom vremenu, budući da je već gostovao i odgovarao na pitanja učenika IIIa (takođe nautički teničari).

Ova druženja su organizovale profesorice  Sanja Avramović, Mihaela Janović  i Jasmina Lalošević.