Rotary klub za kotorske srednjoškolce

Članovi Rotary kluba Kotor potpisali su danas (15. X) sporazum o stipendiranju po jednog odličnog učenika Srednje pomorske škole i Gimnazije, Srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan“ uručena su dva instrumenta – violina i  violončelo.

Svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju upriličeno je u školskom amfiteatru. Okupljenima se prvo obratila gđa Ranka Krivokapić ispred Rotary kluba Kotor poručivši mladima da je znanje oružje kojim se društvo mijenja na bolje.

Gđa Krivokapić je objasnila da će stipendija iznositi 60 eura po učeniku, mjesečno, znači na godišnjem nivou po 600 eura, nakon toga je pozvala nagrađene učenike da potpišu ugovor o stipendiranju.

Učenici su nagrađeni po prijedlogu škola u kojima prate nastavu – ispred Srednje pomorske škole stipendista Rotary kluba je učenik Vlado Terić iz II1 razreda, obrazovni program Špeditersko – agencijski i carinski tehničar, ispred Gimnazije stipendista je učenik Nikola Bulajić, 1. razred. Predstavnica Rotary kluba Kotor zahvalila je domaćinima, direktorima škola Veljku Botici i Božu Peroviću na gostoprimstvu i saradnji tokom donošenja odluke o stipendiranju, kao i gđi Marini Dulović ispred opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti na nesebičnoj podršci.

Rotary klub Kotor za kotorske srednjoskolce, okt, 2019 (8)

Picture 1 of 19

Gđa Mileva Pejaković-Vujošević uručila je direktorici muzičke škole gđi Jeleni Ljoljić violončelo. Gđa Aleksandra Vukčević-Otašević poklonila je, takođe muzičkoj školi “Vida Matjan”, svoju violinu za koju je emotivno vezana, a sve u želji da oni koji žele da sviraju, a nijesu u mogućnosti da kupe instrument eto mogu da sviraju na njenom. “Poklanjam violinu i u znak sjećanja na mog pokojnog supruga Zorana Otaševića, elektoinženjera, ali i talentovanog violinistu koji je dao svoj doprinos kulturnom životu grada Kotora, neka ova violina bude moj doprinos”.

Gospođa Jelena Ljojić, direktorica muzičke škole, zahvalila je na poklonima i rekla kako su violončelo i violina bili nedostajući instrumenti za gudački orkestar škole.

Okupljenima se obratila i gđa Marina Dulović ispred opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti naglasivši da će ova i slične inicijative imati podršku u Sekretarijatu na čijem je čelu, rekla je još i da je Turistička organizacija Kotora opredijelila sredstva za fond za talente.

Na kraju svečanog prijema okupljenima se, u ime škola domaćina, obratio Božo Perović, direktor Gimnazije Kotor. Direktor Gimnazije zahvalio se članovima Rotary kluba Kotor i rekao kako bi njihovo humano djelovanje trebalo da posluži i drugima za primjer te da bismo svi zajedno morali razmišljati o tome kako da zaustavimo trend odlaska mladih, talentovanih ljudi iz Kotora – vjeruje da bi jedan od načina mogao biti i oformljivanje fondova koji bi stipendirali talentovane učenike, ali i one čiji roditelji možda nijesu u mogućnosti da im obezbijede školovanje – na taj način bismo mogli te mlade privoljeti da ostanu u gradu i onda ne bismo imali probleme sa kojima se već susrećemo, a to su: da nemamo npr. profesore njemačkog, španskog, italijanskog jezika, hemije, fizike…

Ovom akcijom Rotary klub Kotor želi da pošalje poruku učenicima i njihovim roditeljima da će uvijek biti oslonac mladima koji postižu najbolje rezultate, kao i da je ulaganje u znanje najbolja podrška društvu.