Prezentacija Bokeljske mornarice

Ugostili smo juče, u školskom amfiteatru, predstavnike Bokeljske mornarice i Ministarstva kulture.

Pred punim amfiteatrom prvo je govorio gdin Z. Moškov, potom je o oružju Bokeljske mornarice govorio gdin G. Škanata pa se učenicima obratila i gđa M. Nikolić ispred Ministarstva kulture.

Učenici su bili u prilici da se upoznaju sa slavnom istorijom ove organizacije kao i sa time da će ova organizacija uskoro biti upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Saznali smo da je Bokeljska mornarica Kotor memorijalna ogranizacija sa sjedištem u Kotoru, da je izvorno utemeljena kao najstarija bratovština pomoraca na Jadranu i da jedna je od najstarijih na svijetu.
Prema tradiciji i istorijskim indicijama osnovana je 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada.

U proteklih dvanaest vjekova Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije – od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vrijeme ona se u svim svojim aktivnostima rukovodila drevnim geslom: FIDES et HONOR – VJERA i ČAST.

Srednja pomorska škola je, ovom prilikom, na poklon dobila dvije vrijedne publikacije: Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice 809 – 2009 i Historiju pomorstva Crne Gore, autora Antuna Sbutege. Na poklonu kao i na samom gostovanju, zahvalio se pomoćnik direktora, prof. Slavko Ostojić.

Prezentacija Bokeljske mornarice, jun, 2019 (1)

Picture 1 of 5