Obilježili smo Evropski dan jezika

U četvrtak, 26.septembra 2019.god, učenici IIa, IIb i IIIa (obrazovni program Nautički tehničar) obilježili su Evropski dan jezika.

Učenici su odabrali da prezentacijama odgovore na zadatu temu, prezentacije su radili grupno, u paru i individualno. Cilj obilježavanja Evropskog dana jezika bio je istaći značaj i benefite koje sobom nosi jezički pluralizam.

Učili su riječi iz ruskog, španskog, italijanskog,njemačkog, mađarskog, japanskog i švedskog  jezika, razgovarali o uticajima pojedinih jezika na crnogorski jezik, kulturu i istoriju, uočavali sličnosti u izgovoru i značenju izraza.

Između ostalog, učenici su bili u prilici da čuju kako i koliko je crnogorska princeza i italijanska kraljica Jelena Savojska doprinijela  povezanosti  crnogorskog i italijanskog naroda.

Takođe, saznali su za prvog crnogorskog samuraja Aleksandra Lesa Sajčića.

Evropski dan jezika - sa prezentacija (1)

Picture 1 of 9

Potvrdili su da svijet zaista jeste mali – ako uočimo jezičku povezanost kao i onu koja proizilazi iz istorijskih događaja. Ukazali su na sličnosti među jezicima, ali su istakli i ljepotu koja se ogleda u različitostima.

Kroz pomenute prezentacije, učenici su pokazali da smo mi  neodvojivi dio evropske kulture  i da pripadamo porodici evropskih jezika.

Takođe, radovi su pokazali da su učenici svjesni neophodnosti aktivnog korišćenja više od dva strana jezika. Po onoj staroj “vrijediš onoliko koliko jezika govoriš” istakli su da razumiju kako će im govorenje više jezika omogućiti da budu konkurentni na svjetskom tržištu rada i otvoriti im više vrata, posebno njima koji su odabrali da budu pomorci.

 

Pohvaljujemo autore prezentacija!

Profesorici Živki Radnjić zahvaljujemo na izvještaju.