MINISTARSTVO DA HITNO REVIDIRA PROGRAM SREDNJE POMORSKE

Vršilac dužnosti direktora Srednje pomorske škole Kotor, Ratko Petrović, sugerisao je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da pod hitno obavi reviziju programa ove ustanove sa dugom tradicijom obrazovanja pomorskog kadra.

Na nedavno završenoj Prvoj međunarodnoj konferenciji iz oblasti pomorstva, u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, pod nazivom “1st Kotor International Maritime Conference”, Petrović je ukazao na apsurdnu situaciju da se u školi realizuje 130 časova struke i 106 časova fizičkog, da se ne izučavaju gasne turbine, da su parne samo dio jednog drugog predmeta, kao i opšteprimijenjena u savremenom svijetu hidraulika, koja se u samo par modula izučava kao dio mehanike.

Petrović u školi radi 23 godine i svjedok je uvođenja planova i programa koji su se periodično dešavali “u skladu sa promjenama ministara”.

“Mislim da je posljednja reforma, koja je uvedena u školi, možda i najgora do sada”, kazao je Petrović.

U ovom procesu nije učestvovao.

 

“I pored činjenice da sam po struci magistar mašinstva, sa 30 godina staža i da cijeli život radim sa pomorcima. po odluci tadašnjeg rukovodstva, bio sam epizodista”, naveo je Petrović.

Dodaje da su se “neke tzv. „košuljice“, morale ispoštovati.

“Apsurdno je da sada imamo 130 časova struke i 106 časova fizičkog. Iz izučavanja smo potpuno isključili gasne turbine. Parne turbine su jedan segment predmeta „Brodski kotlovi“, koji su svedeni na jedno polugodište. Pomorci znaju o čemu pričam. To su konkretno za mašince vrlo važni predmeti. “Hidraulika” je, kroz par modula, postala jedan dio “Mehanike”, iako je doživjela najveću ekspanziju u zadnjih 50-tak godina i neophodna je, ne samo na brodu, nego generalno u industriji”, kazao je Petrović.

On je ukazao i na važnost veće zastupljenosti praktične obuke za buduće pomorce.

„Sada postoji mnogo više mogućnosti da se pomorci puno kvaltetnije obučavaju. U školi imamo jedan savremeni simulator, a u trećem razredu pokušavamo i preko petodnevne plovidbe (trenutno u prekidu zbog epidemiološke situacija) da tim momcima organizujemo da koliko-toliko osjete brod”, kazao je Petrović.

Srednja pomorska je uspostavila i saradnju sa marinom Portomontengro.

“To je takođe veoma korisno za učenike, tako da oni mjesec i više dana, po grupama, tamo idu na praktičnu obuku”, kazao je Petrović.

Nakon završetka Srednje pomorske postoji mogućnost da se kroz IMO kurseve dođe i do najvećih zvanja, a osim toga i da se upiše na razne fakultete (Pomorski. Mašinski, Elektrotehnički…)

Petrović je najavio kvalitetniju saradnju sa ministarstvima i pomorskom privredom, a sve u cilju što bolje obuke i obrazovanja budućih pomoraca.

“Srednja pomorska škola obrazuje kadar koji je uvijek imao prohodnost ka svim svjetskim kompanijama. Naši pomorci na pravi način predstavljaju i pomorstvo i Crnu Goru kao državu”, naznačio je Petrović.

Srednja pomorska škola Kotor, osnovana daleke 1849. godine kao  “Nautička škola”, danas u okviru četvorogodišnjeg programa obrazuje buduće brodomašinske, nautičke i špedicijsko-agencijske i carinske tehničare.

U školi funkcioniše i Centar za obrazovanje odraslih.

Od 2011. se obavlja prekvalifikacija za zvanja nautičkog i brodomašinskog tehničara.

Programi su usklađeni sa STCW konvencijom.

U periodu od 2016. do 2018. su realizovane obuke po IMO modelima kurseva 701 i 702 za najveća zvanja u pomorstvu.